Ja pse njerëzit mbajnë unaza martese në mënyra të ndryshme

  • A.P /
  • 16 March 2023 - 14:49
Ja pse njerëzit mbajnë unaza martese në mënyra të ndryshme

Një unazë martese mund të tregojë nëse dikush është i martuar dhe jep të dhëna për vendbanimin dhe trashëgiminë kulturore.

Një rol të rëndësishëm luajnë gishti mbi të cilin është mbajtur unaza, materiali nga i cili është bërë dhe forma e unazës së martesës.

 

Origjina e unazave të martesës

Është e paqartë se kur filloi tradita e shkëmbimit të unazave të martesës, por besohet se është shfaqur në Egjiptin e Lashtë dhe Greqinë. Fillimisht, unazat u bënë nga kërcell bimësh, lëkure dhe fildishi, por më vonë metali, veçanërisht hekuri, i zëvendësoi këto materiale. Burrat herë pas here u jepnin nuses unaza ari ose argjendi si shenjë besimi. Në shekullin e dytë P.E.S, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, nuset romake merrnin 2  unaza: një ari për raste publike dhe një hekur për punët e shtëpisë. Ky zakon vazhdoi për disa shekuj.

Në mesjetë, dhënia e një unaze martese u bë pjesë e ceremonisë martesore. Në Rilindje, individë të pasur filluan të jepnin unaza diamanti për fejesa më pas Duka Maximilian i Austrisë i dhuroi një Marisë së Burgundisë.

Minierat e diamanteve u rritën në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, duke i bërë ato më të përballueshme për njerëzit me të ardhura më të ulëta. Edhe pse tradita u zvogëlua në fillim të shekullit të njëzetë, fushata e marketingut e De Beers në 1938 rivendosi traditën e dhënies së një unaze fejese me diamant. Unazat e martesës kanë bërë një rrugë të gjatë për sa i përket materialeve dhe pamjes. Ju mund të mësoni se si të kuptoni ndryshimin midis llojeve të arit dhe të identifikoni gurët e çmuar për t’u përgatitur për çdo gjë.

Shfaqja e unazave të martesës

Ndërsa unazat tradicionale të martesës janë të thjeshta, opsionet moderne tani përfshijnë inkordet dhe gdhendjet. Është e rëndësishme të dini se si të kujdeseni për unazën tuaj të martesës pavarësisht nga pamja. Ata që preferojnë stile unike dhe të sofistikuara mund të vlerësojnë unazat Gimmal ose Claddagh.

Gimmal, që do të thotë “binjak” në frëngjishten e vjetër, është një unazë enigmash që përbëhet nga dy ose tre shirita identikë. Gjatë shekujve 16 dhe 17, këto unaza ishin të njohura në Angli, Gjermani dhe pjesë të tjera të Evropës. Unazat u ndanë në pjesë dhe iu dhanë të fejuarit, nuses dhe dëshmitarit si simbol i angazhimit të tyre.

Unazat Claddagh janë emëruar pas një fshati të vogël peshkimi në Irlandë ku u krijuan për herë të parë. Unazat përmbajnë dy duar që mbajnë një zemër të mbuluar me një kurorë. Këto unaza shpesh u jepen si dhuratë nuseve të ardhshme ose miqve të ngushtë si simbol i besnikërisë.

Mbajtja e një unaze Claddagh gjithashtu ka një rëndësi simbolike. Nëse unaza mbahet në dorën e majtë me zemrën e kthyer jashtë, kjo nënkupton fejesën. Kur vendoset në dorën e majtë me zemrën përballë kyçit të dorës, do të thotë që mbajtësi është i martuar. Mbajtja e unazës në dorën e djathtë me zemrën e kthyer nga brenda tregon se personi që e mban është në një lidhje ose është i dashuruar dhe mbajtja e saj me zemrën jashtë tregon se ata janë beqarë.


(Kosova Sot Online)