Mënyra se si ti zgjedh të jetosh, përcakton lumturinë tënde!

  • E.K /
  • 22 September 2023 - 15:26
Mënyra se si ti zgjedh të jetosh, përcakton lumturinë tënde!

Shumë kërkime kanë shqyrtuar pse disa prej nesh bëjnë zgjedhje më të shëndetshme të jetesës se të tjerët. Një përmbledhje e literaturës përkatëse nga studiuesit britanikë nga Universitetet e Kentit dhe Reading, botuar në Journal of Happiness Studies, zbuloi se aftësia për të vonuar kënaqësinë çon në më shumë kënaqësi të përgjithshme të jetës përmes zgjedhjeve më të shëndetshme të jetesës.

Këta studiues krahasuan kënaqësinë gjatë gjithë jetës së atyre që ndiqnin dieta më të shëndetshme, u angazhuan në më shumë aktivitet fizik dhe ishin në gjendje të mbanin një perspektivë afatgjatë për përfitimet e këtyre zgjedhjeve të stilit të jetesës me ata që bënin zgjedhje më tolerante për kënaqësi të menjëhershme. Ata shikuan gjithashtu efektet në kënaqësinë e jetës të aftësisë individuale për të vonuar kënaqësinë, si dhe ndikimin e vendndodhjes së tyre të kontrollit, ose shkallën në të cilën ata ndjeheshin në kontroll dhe përgjegjës për jetën e tyre.

Ata që janë në gjendje të vonojnë kënaqësinë janë më të aftë të vlerësojnë sesi ushqimi më i shëndetshëm dhe ushtrimet rutinë janë një investim në shëndetin dhe mirëqenien e tyre afatgjatë, theksojnë studiuesit dhe se si këto zgjedhje janë përfundimisht më të kënaqshme sesa zgjedhja e më shumë. kënaqja e menjëhershme për të ngrënë ushqime të shpejta dhe ushqime të padëshiruara ose për të jetuar një mënyrë jetese më të ulur. Edhe pse zgjedhjet më të pashëndetshme janë më të kënaqshme menjëherë, ato gjithashtu kontribuojnë në rezultate më të dobëta shëndetësore me kalimin e kohës. Faktori përcaktues në zgjedhjet tuaja, thonë studiuesit, është ajo që ju shtyn të bëni një zgjedhje mbi tjetrën. A e kënaqni ndjenjën e qëllimit që ndjeni kur investoni në shëndetin tuaj të ardhshëm duke ngrënë mirë dhe duke ushtruar mjaftueshëm, apo keni më shumë gjasa të kënaqni nevojën tuaj të tanishme për kënaqësi më të menjëhershme?

Kjo punë mbështet punën e studiuesve të tjerë, si Lowenstein dhe Ruhm, shkencëtarë që zhvilluan një model në të cilin vendimet formohen nga dy pjesë të ndryshme të trurit. Një pjesë çon në konsum më automatik dhe tjetra në të menduarit dhe planifikimin abstrakt. E para favorizon ushqimet me shumë yndyrë, sheqer, karbohidrate dhe mish, dhe kërkon kënaqësi të menjëhershme. E dyta njeh vlerën e të ngrënit të shumë frutave dhe perimeve dhe zakoneve të tjera të shëndetshme dhe çon në kënaqësi të vonuar. Studiues të tjerë, si Thaler dhe Shefrin, zhvilluan idenë e një “uni afatgjatë” dhe një “uni afatshkurtër”.

Vetja afatgjatë është planifikuesi dhe vetvetja afatshkurtër është konsumatori i menjëhershëm. Këto teori zbatohen edhe për ushtrimet, theksojnë studiuesit britanikë, ndërsa na kujtojnë se një përkufizim i lumturisë është mungesa e dhimbjes. Ndërsa një stërvitje e fortë mund të jetë e dhimbshme në afat të shkurtër, fitimi afatgjatë është përgjithësisht një përmirësim në forcë dhe mirëqenie. Në rishikimin e tyre, ata zbuluan se burrat kanë më shumë gjasa se gratë të fitojnë lumturi nga stërvitja; gratë, nga ana tjetër, kanë më shumë gjasa të fitojnë më shumë lumturi duke bërë zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Çelësi për secilin nga burimet e kënaqësisë së përgjithshme të jetës, megjithatë, është aftësia për të marrë kontrollin e lumturisë së dikujt dhe për të vonuar kënaqësinë për hir të shëndetit dhe mirëqenies afatgjatë.

(Kosova Sot Online)