Vetëm kur të mësoni t’i kontrolloni këto gjëra, do ta keni më të lehtë të përballeni me sfidat e jetës!

  • E.K /
  • 24 May 2024 - 08:36
Vetëm kur të mësoni t’i kontrolloni këto gjëra, do ta keni më të lehtë të përballeni me sfidat e jetës!

Një herë një dishepull erdhi te një mësues budist dhe i tha: “Mësues, jam shumë i pakënaqur. Nuk di si të gjej paqen dhe vazhdimisht ndeshem me sfida dhe probleme”. Mjeshtri e dëgjoi me vëmendje të riun dhe i tha: 

“I dashur, më lejoni t’ju tregoj historinë e dy shigjetave, ju ndjeni dhimbje fizike, vuajtje emocionale ose agoni mendore, ne jemi të gjithë subjekt i vuajtjeve dhe sfidave”.

“Megjithatë,” vazhdoi mësuesi, “kur shigjeta e dytë të godet, është shigjeta që tregon reagimet, frikën, trishtimin, zemërimin dhe keqardhjen tënde, ajo shigjetë vjen nga reagimi yt ndaj shigjetës së parë dhe sjell akoma më shumë vuajtje”.

I riu mendoi për atë që kishte thënë mësuesi dhe kuptoi se megjithëse nuk mund të kontrollonte shigjetën e parë, mund të kishte mësuar të reagonte më mirë.

Më pas Mjeshtri përfundoi:

“I dashur djalosh, në vend që të përpiqeni të shmangni shigjetën e parë, përqendroni vëmendjen tuaj në mënyrën se si reagoni ndaj saj. Mësoni të përmbaheni nga reagimet e panevojshme emocionale dhe të dorëzoheni pas mendimeve negative. Atëherë shigjeta e dytë, shigjeta e reagimeve tuaja, do të humbasë fuqinë e saj dhe vuajtja do të ulet.”

I riu falënderoi mësuesin për mençurinë që ndau. Ai e kuptoi se i takonte atij të ndryshonte reagimet e tij dhe se duke ndryshuar mënyrën e të menduarit, mund të pakësonte vuajtjet në jetën e tij.

Reagimet tona ndaj sfidave dhe vuajtjeve të jetës mund të ndikojnë në lumturinë dhe paqen tonë të brendshme. Nëse mësojmë të kontrollojmë mendimet, ndjenjat dhe reagimet tona, do të zvogëlojmë vuajtjet dhe do të gjejmë ekuilibrin dhe paqen e brendshme.

(Kosova Sot Online)