Pse na pëlqen të këndojmë në dush?

  • E.K /
  • 04 June 2024 - 08:11
Pse na pëlqen të këndojmë në dush?

Shpjegimi mund të gjendet në shkencë, veçanërisht në shkencën e zërit. Dhe sjellja e valëve zanore është e ndryshme në dush, gjë që na jep perceptimin se këndojmë më mirë në të.

Ka më shumë arsye. Për shembull, në dush nuk ndihemi aq të turpëruar sepse askush nuk na dëgjon dhe mund të “dalemi” ose të motivojmë veten. Dhe, nga ana tjetër, në dush ndihemi të lirë, është momenti ynë i shkëputjes, në të cilin shfrytëzojmë rastin të këndojmë, diçka që na çliron dhe na jep mirëqenie. Gjejmë shpjegime të ndryshme që i përgjigjen pyetjes se pse na pëlqen të këndojmë në dush.

Kemi perceptimin se këndojmë më mirë – Nën ujë dhe në kabinë kemi ndjenjën se këndojmë më mirë dhe kjo mund të shpjegojë pse na pëlqen të këndojmë në dush. Por pse ndodh kjo? Albert López e përshkruan shumë mirë në librin e tij Ka tashmë i zgjuari që di gjithçka: një kuriozitet për çdo ditë të vitit (2017). Shpjegoni se kur jemi në dush, sjellja e valëve të zërit ndryshon në varësi të frekuencës së tyre. Në këtë mënyrë, valët më të mprehta kanë energji të mjaftueshme për t’u  zhytur  dhe për të “kaluar” muret e banjës. Nga ana tjetër, valët e poshtme kthehen prapa, duke bërë që ato të kthehen në veshin tonë dhe të na japin ndjesinë e një zëri më të fuqishëm.

Ne nuk e kuptojmë se jemi jashtë mendjes – Njerëzit kanë tendencë të dalin më shumë jashtë akordimit në notat e larta dhe, për rrjedhojë, ekuilibri anon drejt atyre pjesëve të këngës në të cilat, fjalë për fjalë, “ne godasim më shumë notën”. Domethënë, ne dalim jashtë akordimit, por nuk e kuptojmë. Dhe kjo na bën të besojmë se po e ndjekim melodinë pa përfshirë nota që kanë pak ose aspak të bëjnë me të. Për këtë arsye, ata që kanë zëra më të thellë dhe këndojnë në dush e vënë re në një masë më të madhe “superfuqinë” e tyre muzikore.

Notat e lëkundshme reduktohen – Nga ana tjetër, muret e dushit (të cilat “sillen” ndryshe në varësi të faktit nëse nota është e lartë apo e ulët) përmbushin edhe një funksion tjetër, që është të gjenerojnë jehonë. Kjo do të thotë që notat më të lëkundshme që lëshojmë janë të stabilizuara (zhduken ose zvogëlohen), diçka që ndodh edhe me mikrofonat karaoke, për shembull. Nga ana tjetër, nëse këndojmë jashtë dushit, këto nota drithëruese nuk zhduken (prandaj ne e perceptojmë zërin tonë më realisht). Për të gjitha këto, duke ndjerë se këndojmë më mirë, ndoshta edhe ne do të motivohemi për të vazhduar kështu! Edhe pse, kini kujdes, kjo nuk do të thotë se ne duhet të ndjejmë se këndojmë mirë që të kënaqemi duke e bërë atë. Prandaj ka më shumë shpjegime se përse na pëlqen të këndojmë në dush.

Dushi: një moment shkëputjeje – Përtej asaj që thotë shkenca, e vërteta është se dushi është një moment shkëputjeje për shumëkënd. Është vendi ku mund të çlirojmë tensionin dhe të shijojmë një banjë të mirë të nxehtë (ose dush). Në atë moment është më e lehtë për ne të jemi vetvetja dhe të relaksohemi . Dhe një mënyrë për ta bërë këtë është përmes muzikës , këndimit. Kjo do të shpjegonte edhe pse ndihemi më të relaksuar kur bëjmë dush.

Humbasim turpin – Një arsye tjetër pse na pëlqen të këndojmë në dush është humbja e turpit . Qoftë këndojmë keq apo këndojmë mirë, ka njerëz që kanë turp ta bëjnë në publik. Nga ana tjetër, nuk ka publik në dush ; Jemi vetëm me veten, kemi privatësi dhe intimitet. Dhe për këtë arsye, është gjithashtu më e lehtë për ta bërë këtë, sepse ne e humbim turpin. Turpi zhduket kur jemi në dush sepse jemi vetëm ne dhe nuk ndjejmë frikën e vlerësimit të dikujt.

Përfitimet e të kënduarit në dush

Nëse ju pëlqen të këndoni në dush, pavarësisht nëse jeni i mirë apo i keq në të, duhet ta dini se mund të jetë diçka shumë pozitive për ju. Duke supozuar se nëse e bëni këtë është sepse ju pëlqen, kjo tashmë është një gjë e mirë. Dhe gjithashtu:

Duke qenë një aktivitet i këndshëm, truri çliron endorfinë.

Ju e përmirësoni frymëmarrjen, pasi këndimi tonifikon muskujt e barkut dhe ndër brinjëve dhe diafragmën, gjë që është e dobishme për frymëmarrjen më të mirë.

Kur këndoni, qarkullimi i gjakut përmirësohet dhe një sasi më e madhe e oksigjenit arrin në tru.

Përmirëson disponimin.

Kjo ju lejon të çlironi stresin dhe të relaksoheni.

Mund të jetë një kohë argëtuese.

Në fund të fundit, të bësh gjëra që na pëlqejnë është pjesë e kujdesit për veten.

(Kosova Sot Online)