6 dallime midis të qenit i pashëm dhe tërheqës

  • E.K /
  • 06 June 2024 - 08:20
6 dallime midis të qenit i pashëm dhe tërheqës

Edhe nëse fytyra ose trupi juaj fizik nuk i plotëson idealet konvencionale të bukurisë, ju mund të jeni një person shumë tërheqës. Mësoni të përmirësoni sharmin tuaj personal pavarësisht nga pamja.

Nëse ndiheni sikur nuk bini në sy për shkak të pamjes tuaj fizike, duhet ta dini se tërheqja e vërtetë përfshin shumë më tepër se kaq. Për më tepër, megjithëse ato përdoren shpesh si fjalë të këmbyeshme, ekziston një ndryshim midis të qenit i pashëm dhe tërheqës.

Çfarë do të thotë të jesh i pashëm apo tërheqës?

Dikush i pashëm shquhet për bukurinë dhe pamjen e tij fizike. Ky term përdoret për të përshkruar njerëzit me trup dhe pamje hegjemonike: një që përkon me standardet shoqërore të bukurisë, sipas çdo kulture. Kështu, është e zakonshme që në vendet lindore, dikush që ka lëkurë të lehtë, të butë, sy të mëdhenj dhe një figurë të hollë, konsiderohet i bukur. Ndërkohë, në Perëndim, një person me fytyrë simetrike, me trup të hollë apo atletik dhe me sy të çelur konsiderohet i bukur. Nga ana tjetër, një person tërheqës bashkon një sërë tiparesh personale dhe/ose fizike që priren të ngjallin interes dhe pëlqim te të tjerët. Për shembull, mënyra se si flisni, gjuha juaj e trupit dhe karakteri juaj.

Dallimet kryesore midis të qenit i pashëm dhe tërheqës

Të dyja cilësitë mund të bashkëjetojnë. Nuk do ta mohojmë, të jesh në grupin e privilegjuar të atyre që janë të pashëm dhe tërheqës në të njëjtën kohë është diçka fantastike. Por jo të gjithë e kemi atë fat. Pa u zgjatur, le të dimë elementet që bëjnë dallimin mes të qenit i pashëm dhe tërheqës.

1.Kriter i shquar – Dallimi kryesor midis të pashëm dhe tërheqës qëndron në fokusin e vëmendjes. Të jesh i pashëm do të thotë të kesh një pamje të këndshme fizike sipas kritereve kulturore, por të jesh tërheqës nënkupton më shumë. Tërheqja përfshin një kombinim të aspekteve personale, ku karizma dhe qëndrimi luajnë një rol të rëndësishëm. Dikush që nxjerr vetëbesim në mënyrën se si ecën, është i sjellshëm dhe ka gjeste spontane dhe natyrale, mund të jetë tërheqës pavarësisht nëse trupi i tij plotëson kanunet e bukurisë.

2.Shkalla e thellësisë – Edhe pse bukuria fizike vlerësohet shumë nga disa njerëz, nuk mund të injorojmë se është diçka sipërfaqësore. Kjo është arsyeja pse ka nga ata që na tërheqin në kuptimin fizik dhe/ose seksual , por nëse nuk na pëlqen personaliteti i tyre, rrallë arrijmë një lidhje emocionale me ta. Nga ana tjetër, tërheqja që shkon përtej pamjes është më e thellë. Në këto raste, ajo që na josh është se si është personi brenda; mënyra se si na trajton, vlerat e tij, mënyra e tij e të parit të botës dhe të veprimit në të.

3.Niveli i subjektivitetit – Një tjetër ndryshim midis të pashëm dhe tërheqës është se perceptimi i të parës ndikohet nga standardet kulturore të bukurisë, gjë që e bën atë të priret të jetë më objektiv. Kjo do të thotë se, megjithëse ekziston gjithmonë një sasi e caktuar subjektiviteti, ideja e bukurisë përcaktohet kryesisht nga kritere të jashtme dhe të përbashkëta brenda një kulture specifike. Tërheqja, nga ana tjetër, është zakonisht më subjektive. Për shembull, një person mund të tërhiqet nga dikush që ka një sens humori të ngjashëm me të tyren, ndërsa një person tjetër mund të jetë më i interesuar për ndjeshmëri dhe ndjeshmëri.

4.Përkohësia – Ndërsa plakemi, trupi ynë ndryshon. Shfaqen rrudhat, lëkura humbet qëndrueshmërinë dhe pesha luhatet. Disa përdorin trajtime bukurie dhe operacione estetike për të kundërshtuar këto ndryshime. Sipas kritereve kulturore, bukuria duket se është ekskluzive për rininë. Pra, është gjithashtu e përkohshme dhe kalimtare. Tani, karakteri dhe qëndrimi priren të zgjasin më gjatë me kalimin e kohës. Kështu, ndoshta një person 60 ose 70 vjeç duket po aq tërheqës ose më tërheqës se më parë. Kjo sepse edhe pse trupi ndryshon, tiparet e personalitetit kanë potencialin të rriten dhe të forcohen me kalimin e viteve.

5.Niveli i autenticitetit – Presioni social për t’iu afruar sa më shumë standardeve të bukurisë na bën të dëshirojmë të jemi ashtu siç dëshirojnë të tjerët që ne të jemi. Ne shpesh marrim pamje që nuk janë tonat. Mund të vishemi sipas tendencave, të drejtojmë flokët ose të mbajmë mjekrën në një mënyrë të caktuar për t’u përshtatur. Për më tepër, tërheqja lidhet me autenticitetin . Njerëzit tërheqës janë më besnikë ndaj stilit të tyre, ata tregojnë sinqeritet dhe besim me atë që janë. Nga ana tjetër, kjo pasqyron një përputhje midis asaj që ata projektojnë nga jashtë dhe asaj që ndjejnë brenda.

6.Ndikimi në marrëdhënie – Ne i shtojmë ndryshimit midis të qenit i pashëm dhe të qenit tërheqës ndikimin në marrëdhëniet ndërpersonale. Të qenit i pashëm mund të japë avantazhe sociale, duke hapur disa dyer në bazë të përshtypjeve të para dhe sipërfaqësisë. Por këtu është sfida: nëse nuk ka lidhje përtej të jashtmes, ato marrëdhënie rrezikojnë të mbeten në sipërfaqe. Nga ana tjetër, të kesh një personalitet tërheqës do të çonte në lidhje më të forta dhe më të vërteta. Njerëzit që tërhiqen nga ajo që jeni, përtej pamjes tuaj, do të jenë më të hapur për t’u lidhur me ju nga një vend më i thellë.

Si të jesh më tërheqës? (të jesh i pashëm apo jo)

Sigurisht që nuk ka asgjë të keqe të jesh i pashëm, apo të aspirosh të jesh i tillë. Megjithatë, nëse gjenet tuaja nuk përputhen me idealet e bukurisë të imponuara nga shoqëria, as kjo nuk është keq. Është mirë që të kujdeseni për pamjen tuaj dhe të bëni të gjitha ndryshimet që dëshironi për t’u ndjerë rehat me atë që pasqyron pasqyra. Por mbani mend se tërheqja nuk reduktohet në atë fizike. Lajmi i mirë? Është gjithmonë e mundur të punosh për të qenë më tërheqës. Ndonjëherë mjaftojnë ndryshime të vogla. Ne ndajmë disa pika të mbështetura nga studimet shkencore.

1.Shikoni qëndrimin tuaj – Të qenit optimist dhe të kesh një sens humori mund t’ju bëjë të perceptoheni më tërheqës. Kjo përfshin të qeshni me veten dhe të nxirrni në pah mirësinë, ndjeshmërinë dhe vetëbesimin tuaj. Por nuk ka të bëjë vetëm me besimin te vetja, por edhe të jesh autentik dhe të tregosh veten ashtu siç je. Për më tepër, një studim zbuloi se vlera të tilla si ndershmëria, respekti dhe besnikëria tërhiqen.

2.Kushtojini vëmendje gjuhës së trupit tuaj – Ju nuk flisni vetëm me gojën tuaj; trupi juaj komunikon nga koka te këmbët. Studime të ndryshme sugjerojnë se një qëndrim i shtrirë i trupit (me gjoksin të hapur dhe kokën drejt) është tërheqës . Shmangni kryqëzimin e krahëve, pasi kjo mund të krijojë një pengesë ose mungesë hapjeje. Buzëqeshjet e vërteta dhe kontakti me sy janë gjithashtu thelbësore.

3.Përmirësoni aftësitë tuaja sociale – Aftësia për t’u lidhur dhe për të komunikuar në mënyrë efektive është një tjetër faktor kyç. Praktikoni dëgjimin aktiv, këmbënguljen dhe ndjeshmërinë. Bisedat interesante dhe kuptimplote, ku të dy njerëzit ndajnë dhe dëgjojnë, janë thelbësore për të krijuar një lidhje të vërtetë emocionale.

4.Kultivoni pasionet tuaja dhe ndiqni qëllimet personale – Njerëzit që rrezatojnë entuziazëm dhe dinë se çfarë duan në jetë janë më joshësit. Me siguri ju ka qenë dikur magjepsur nga dikush që ka folur me pasion për atë që i lëviz. Të tregosh se jeta nuk të kalon, të bën shumë më tërheqës në sytë e të tjerëve, ndërkohë që të pasuron si person.

5.Kujdesuni për pamjen dhe higjienën tuaj – Pamja nuk është gjithçka, por ka rëndësi. Një fakt interesant është se femrat tërhiqen më shumë nga higjiena dhe kujdesi personal, ndërsa meshkujt i kushtojnë më shumë rëndësi bukurisë fizike. Sido që të jetë, mbani mend se qëllimi nuk është që ju t’u përmbaheni standardeve jorealiste, por që ju të prezantoni veten në një mënyrë që ju bën të ndiheni rehat dhe të sigurt.

Përtej fasadës

Duke përdorur një analogji, bukuria fizike mund të krahasohet me fasadën e një shtëpie. Është gjëja e parë që na tërheq vëmendjen, ajo që na kap menjëherë shikimin. Por ajo që vërtet përcakton cilësinë e një shtëpie është ajo që ka brenda, energjia që transmeton, komoditeti dhe lidhja mes njerëzve që jetojnë atje. Në mënyrë të ngjashme, tërheqja e vërtetë shkon përtej përshtypjes së parë fizike. Ajo që me të vërtetë na mahnit dhe na bën të dëshirojmë të qëndrojmë me një person është se si ai na bën të ndihemi.

(Kosova Sot Online)