Konflikti në Sudan, nënshkruhet marrëveshje për ndarjen e pushtetit

  • 17 gusht 2019 - 16:40
Konflikti në Sudan, nënshkruhet marrëveshje për ndarjen e pushtetit

Këshilli ushtarak në pushtet i Sudanit dhe aleanca e opozitës civile kanë nënshkruar një marrëveshje të përbashkët për ndarjen e pushtetit.

Marrëveshja krijon një këshill të ri drejtues, përfshirë civilë dhe gjeneralë, për t’i hapur rrugën zgjedhjeve dhe sundimit civil.

Gjenerali Mohamed Hamdan “Hemeti” Dagolo, i konsideruar si njeriu më i fuqishëm i Sudanit, është zotuar të respektojë kushtet e vendosura.

Sudani ka protesta dhe shtypje pro-demokracisë që kur sundimtari Omar al-Bashir u rrëzua në prill.

Marrëveshja u nënshkrua nga Hemeti dhe gjeneral-gjeneral Abdel Fattah Abdelrahman Burhan nga këshilli ushtarak, dhe Ahmed al-Rabie nga grupin i Aleancës për Liri dhe Ndryshim të Protestuesve Pro-demokracisë.

Kryeministrat e Etiopisë dhe Egjiptit dhe presidenti i Sudanit të Jugut ishin midis liderëve rajonalë që morën pjesë në ceremoninë e nënshkrimit të  shtunën në Khartoum.

(Kosova Sot Online)