Meghan Markle humb betejën e parë me shtypin britanik

  • 02 maj 2020 - 19:04
Meghan Markle humb betejën e parë me shtypin britanik

Lajme të këqija “ligjore” për Dukeshën e Sussex! Meghan Markle pësoi humbjen e parë në gjyq në betejën e saj kundër redaktorëve të Daily Mail.

Ish-aktorja amerikane, e cila, së bashku me bashkëshortin e saj, Princin Henry, ndaluan së përfaqësuari monarkinë britanike në fund të marsit, paditi gazetën në shkurt 2019 për botimin e pesë artikujve: dy në botimin e së dielës dhe tre në Daily Mail Online. Në këto shkrime u riprodhuan ekstrakte të një letre që ajo kishte shkruar me dorë dhe ia kishte dërguar babait të saj në gusht 2018, pesë muaj pas dasmës me Princin Harry.

Një gjykatës nga Gjykata Mbretërore e Drejtësisë kundërshtoi pjesë të ankesës: ai kundërshtoi akuzën se botimi i tekstit “shkaktoi” probleme midis Meghan dhe babait të tij dhe faktin që grupi kishte “një agjendë” për të botuar histori fyese për të. Gjykatësi Mark Warby argumentoi gjithashtu se ky lloj i akuzës nuk duhet të jetë pjesë e gjykimit në këtë fazë, pasi është “i parëndësishëm”.

Gjykatësi

Gjykatësi Mark Warby u shpjegoi avokatëve të grupit editorial të tabloidit të famshëm britanik akuzën e Dukeshës dhe qëllimin: Meghan akuzon grupin redaktues se ka vepruar në mënyrë “të pandershme” dhe me “qëllim të keq”.

Sipas saj, tabloidi do të përpiqej “me qëllim të krijonte ose përkeqësonte problemet me babanë e saj Thomas Markle falë ndryshimit të lajmit, shkurtimeve dhe rregullimeve që i janë bërë. Ishin avokatët e grupit redaksional ata që pohuan, në një seancë dëgjimore që u mbajt javën e kaluar, se teza e Dukeshës se babai i saj, ishte “keqtrajtuar dhe poshtëruar”, “manipuluar” dhe “shfrytëzuar” nuk duhet të jenë pjesë e procesit. Ekipi ligjor i tabloidit gjithashtu pretendoi se ajo nuk mund ta di se si u ndje ai pasi nuk kishte folur me të që nga dasma e parë në maj 2018.

Dukesha gjithashtu denoncon keqpërdorimin e informacionit privat, shkeljen e të drejtës së autorit dhe shkeljen e Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave, të gjitha akuzat e mohuara nga botuesi. Sidoqoftë, gjykatësi sqaroi se çështjet e ngritura mund të kthehen në vëmendje në një fazë të mëvonshme të gjykimit (nëse vërtetohet me ligj), prej të cilave ende nuk është caktuar një datë. Në një deklaratë të lëshuar pas fjalisë, një zëdhënës i firmës juridike Schillings, duke përfaqësuar Meghan, argumentoi se fjalia “sqaron se si elementët kryesorë të kësaj çështje nuk do të ndryshojnë dhe do të vazhdojnë të ndiqen. Të drejtat e Dukeshës janë shkelur, kufijtë ligjorë të intimitetit janë tejkaluar“.

Tarifat ligjore

Dukesha e Sussex, e cila është zhvendosur me bashkëshortin dhe djalin e saj Archie në Los Angeles, Shtetet e Bashkuara që nga muaji mars, tashmë ka thënë se çdo kompensim që ajo mund të marrë nga kjo betejë në gjykatë do të dhurohet për bamirësi kundër ngacmimit. Por nëse padia vazhdon të pajtohet me gazetën, ajo do të duhet të paguajë tarifat ligjore.

(Kosova Sot Online)