Samiti i G7, vendet e pasura të sigurta në arritjen e marrëveshjes për taksat teknologjike

  • E.K /
  • 05 qershor 2021 - 10:10
 Samiti i G7, vendet e pasura të sigurta në arritjen e marrëveshjes për taksat teknologjike

Ministrat e financave nga grupi i ekonomive kryesore të G7 janë të sigurt për arritjen e një marrëveshje për taksimin e kompanive shumëkombëshe në takimin e tyre në Londër.

Marrëveshja pritet të përfshijë një normë minimale globale të taksës së korporatës.

Kjo do të synonte gjigandët e teknologjisë si Amazon dhe Microsoft.

Ministri gjerman i financave Olaf Scholz tha se marrëveshja do të “ndryshojë botën”. Sipas tij një normë prej 15% do të ndihmonte në kthimin e borxheve që janë rritur gjatë pandemisë. Scholz  tha se ishte “absolutisht i sigurt” se do të kishte një marrëveshje.

“Nëse ne biem dakord mbi taksimin minimal për korporatat, kjo do të ndihmojë për të dalë nga kjo garë në pjesën e poshtme që shohim me taksat sot,” i tha ai BBC.

“Kjo do të ndihmojë vendet të financojnë detyrat e tyre dhe veçanërisht pas krizës Covid dhe të gjitha paratë që kemi shpenzuarpër të mbrojtur shëndetin e njerëzve dhe për të mbrojtur ekonominë”.

Ministri francez i financave Bruno le Maire i kërkoi Irlandës, e cila ka një nga normat më të ulëta të taksave të korporatave në Bashkimin Evropian, me 12.5%, të futet “në bord”.

Një tjetër ministër i financave tha se marrëveshja do të fillojë të përcaktojë rregullat për Shekullin 21, sepse nëse demokracitë perëndimore të G7 ishin të paafta për ta bërë atë, atëherë Kina do ta bënte.

(Kosova Sot Online)