Testamenti i Princit Philip do të mbahet sekret për 90 vite

  • E.K /
  • 17 shtator 2021 - 18:16
Testamenti i Princit Philip do të mbahet sekret për 90 vite

Për të paktën 90 vjet do të mbahet sekret vullneti i Dukës së Edinburgut, i shprehur në testamentin e tij.

Këtë vendim e ka marrë njëra prej Gjykatave të Larta britanike dhe arsyeja lidhet me Mbretëreshën Elizabeth.

BBC shkruan se ky vendim vjen për të mbrojtur “dinjitetin dhe pozitën” e Mbretëreshës.

Gjithashtu sipas BBC-së, ka qenë konventa për më shumë se një shekull që pas vdekjes së një anëtari të lartë të Familjes Mbretërore, gjykatave u kërkohet të vulosin testamentet e tyre.

Do të thotë që, ndryshe nga shumica e testamenteve të dhëna me kusht, ai nuk do të jetë i hapur për inspektim publik. Do të ketë një proces privat pas 90 vjetësh për të vendosur nëse mund të mos vuloset.

Seanca për aplikimin për vulosjen e testamentit u mbajt gjithashtu privatisht në korrik nga Sir Andrew McFarlane, gjyqtari më i lartë në gjykatat e familjes. Ai dëgjoi argumentet nga avokatët që përfaqësonin pasurinë e Dukës dhe Prokurorin e Përgjithshëm, këshilltarin kryesor ligjor të qeverisë, dhe publikoi vendimin e tij të enjten.

Sir Andrew tha se si president i Divizionit të Familjes të Gjykatës së Lartë, ai është kujdestari i një kasaforte që përmban më shumë se 30 zarfa, secila që përmban testamentin e vulosur të një anëtari të vdekur të Familjes Mbretërore. Dhe për herë të parë në më shumë se 100 vjet, ai përcaktoi një proces me anë të të cilit këto testamente mund të bëheshin publike.

Duke detajuar historinë e vendimeve të mëparshme, Sir Andrew tha se anëtari i parë i familjes, testamenti i të cilit u vulos nga gjykata ishte Princi Francis i Teck, vëllai më i vogël i Mbretëreshës Mary, i cili vdiq në 1910.

(Kosova Sot Online)