Këto janë katër kërkesat e Serbisë për vazhdimin e dialogut

  • G.G /
  • 23 September 2021 - 11:07
Këto janë katër kërkesat e Serbisë për vazhdimin e dialogut

Beogradi kërkon që të plotësohen katër kërkesa për të vazhduar dialogun në Bruksel, shkruajnë mediat serbe.

Thuhet se këto nuk janë kërkesa të reja apo shantazhe, por kërkesa që dalin nga marrëveshjet e nënshkruara të cilat Kosova i ka penguar ose refuzon t’i përmbushë prej vitesh.

Pas inkursionit të njësive speciale të ROSU në veri të Kosovës me qëllim zbatimin e vendimit për ndalimin e targave serbe në Kosovë, Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha qartë se ai nuk e shihte qëllimin e vazhdimit të bisedimeve në këtë moment.

Ai nënvizoi pikat kryesore për vazhdimin e dialogut që Brukseli të thotë nëse ka një marrëveshje të Brukselit apo jo, që trupat e armatosura të tërhiqen nga veriu, që vendimi kundër Ivan Todosijeviç të anulohet dhe të jepen licenca për dy kompani serbe për energjinë elektrike.

Kështu ai praktikisht vuri në dukje pikat më të diskutueshme të marrëveshjes nga Brukseli, të cilat pala shqiptare nuk po i zbaton.

Formimi i AKS-s

Kosova nuk e përmbushi detyrimin për të formuar Asociacionin e Komunave Serbe për 3,077 ditë, e cila është një pikë kyçe e Marrëveshjes së Brukselit, e nënshkruar në vitin 2013, kështu që nga Beogradi lind pyetja nëse ai dokument është ende i vlefshëm. Marrëveshja u ratifikua edhe nga Kuvendi i Prishtinës, që do të thotë se për shqiptarët e Kosovës, ajo duhet të ketë fuqinë e një marrëveshjeje juridike ndërkombëtare. Megjithatë, gjykata kushtetuese e Kosovës ka pezulluar 22 nga 23 pikat e marrëveshjes për themelimin e AKS-s, e cila dëshiron ta zvogëlojë këtë komunitet në nivelin e një organizate joqeveritare, e cila është e papranueshme për Beogradin dhe nuk është në përputhje me marrëveshjen e Brukselit.

Mbërritja e forcave speciale vetëm me leje

Sipas marrëveshjeve nga Brukseli, Prishtina nuk mund të dërgojë forca të armatosura rëndë, as polici dhe as ndonjë tjetër, në veri të Kosovës, pa lejen e KFOR -it dhe pëlqimin e komunitetit serb në Kosovë. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, disa muaj më parë, përsëriti se Forcat e Sigurisë të Kosovës, nga të cilat Kosova, në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar, dëshiron të bëjë një ushtri, nuk mund të shkojnë në veri pa dritën jeshile të KFOR -it dhe Aleancës.

Energjia

Beogradi ka kërkuar vazhdimisht regjistrimin e dy kompanive serbe gjatë dialogut në Bruksel, i cili parashihet me marrëveshjen e vitit 2013, në mënyrë që të vazhdojë furnizimi i pandërprerë i energjisë elektrike në veri të Kosovës. Kosova vazhdimisht refuzon të lëshojë licenca për dy kompani serbe, “Elektrosever” dhe “EPS trgovina”, të cilat do të funksiononin si filiale të kompanisë EMS në Kosovë.

Gjyqësori

Aktgjykimi kundër Ivan Todosijeviçit, sepse ai tha të vërtetën për rastin e Raçakut, jo vetëm që hapi një “gjueti për serbët” për shkak të fjalës së folur, por gjithashtu tregoi një pikë tjetër të marrëveshjes së Brukselit që Prishtina nuk e respekton. Përkatësisht, në panelin apelues prej tre anëtarësh që gjykoi Todosijeviçin, dy gjyqtarë duhej të ishin serbë, gjë që nuk ishte kështu

(Kosova Sot Online)