Çka pritet të ndodhë në Kazakistan?

Çka pritet të ndodhë në Kazakistan?
Çka pritet të ndodhë në Kazakistan?

Nargis Kassenova

  • 23 mars 2019 - 08:45

Nazarbayev përfundoi duke inkurajuar kultin e tij të personalitetit

Protesta të kohëve të fundit dhe të vazhdueshme mund të jenë pararendësit e trazirave më serioze më vonë. Megjithëse nuk ka kërkesa të qarta për demokraci, ka pakënaqësi në rritje me padrejtësitë sociale. Dhe, masat ad hoc mënjanë, Kazakistani aktualisht nuk ka mekanizëm për kanalizimin dhe adresimin e ankesave popullore

Më 19 mars, i vetmi president që Kazakistani i pavarur ka njohur ndonjëherë, Nursultan Nazarbayev, njoftoi dorëheqjen e tij pas pothuajse tre dekadave të fuqisë pothuajse absolute. Në një fjalim televiziv, Nazarbayev vlerësoi arritjet e vendit dhe i bëri thirrje rinisë së tij të ndërtojë një të ardhme të ndritshme.

Megjithatë, nuk ishte një lamtumirë e plotë, sepse Nazarbayev tha se nuk po largohej nga skena politike. Pyetja e madhe tani është ajo që vjen më pas për Kazakistanin. Megjithëse dorëheqja e Nazarbayevit erdhi si befasi, premtimi i tij për të qëndruar në politikë ishte i pritur. Më parë ai mori titujt e Presidentit të Parë (2000), Udhëheqësi i Kombit (2010), dhe, në vitin 2017, Elbasy, një fjalë kazake që do të thotë kreu i kombit ose njerëzve.

Shtimi i sfidës

Për shkak të "misionit historik" të tij, atij iu dha e drejta e përjetshme për të paraqitur iniciativa për ndërtimin e shtetit, politikën e brendshme dhe të jashtme dhe sigurinë kombëtare. Për më tepër, organet shtetërore të Kazakistanit janë të detyruar të marrin në konsideratë propozimet e tij.

"Presidenti i Parë" kryeson gjithashtu Kuvendin e Popullit të Republikës së Kazakistanit dhe Këshillin e Sigurimit (i cili u ngrit nga një organ këshillues në një organ kushtetues më 2018) dhe është anëtar i Këshillit Kushtetues. Nazarbayev, familja e tij dhe pasuria e tyre dhe llogaritë bankare u është dhënë gjithashtu imunitet i plotë nga ndjekja penale. Përveç kësaj, ai është kryetar i partisë në pushtet ‘Nur Otan’. Kjo dalje pa largim i ngjan gjysmë nisjes së babait themelues të Singaporit Lee Kuan Yew dhe është shumë ndryshe nga dorëheqja dhe dalja e plotë politike në vitin 1999 nga Boris Yeltsin, president i parë i pavarur i Rusisë.

Singapori ka qenë gjithmonë një frymëzim i madh për Nazarbayevin, i cili e mbajti Lee-n në respektin më të lartë. Efektiv dhe shumë i respektuar në vend dhe jashtë vendit, Lee kryeson listën e shkurtër të udhëheqësve që bënë që autoritarizmi të duket i mirë. Nazarbayev do të donte të ndiqte Lee-n duke u bërë një burrë shteti i moshuar, duke shmangur kështu fatin më pak të këndshëm të sundimtarëve të tjerë autoritarë. Ai është padyshim i vetëdijshëm për brishtësinë e pushtetit.

Ai u bë udhëheqësi i Kazakistanit në mes të rrëzimit të trazuar të Bashkimit Sovjetik dhe ka dëshmuar rënien e kolegëve autoritarë në mbarë botën. Dorëheqja, dhe duke pasur besim tek udhëheqësit e rinj të Kazakistanit, duhet të ketë qenë një vendim i vështirë. Qëndrimi i Nazarbayev në detyrë, i dëmtuar nga skandalet e korrupsionit, është më kontroverse se ai i Lee-s, dhe ai ndihej i tradhtuar nga familja e tij kur dhëndri i tij u përpoq të bënte një grusht shteti mbi një dekadë më parë.

Përveç sigurisë së tij personale, Nazarbayev është i etur të sigurojë trashëgiminë e tij si burrë shteti dhe babai themelues. Balancimi i këtyre dy synimeve nuk do të jetë i lehtë. Ai mund të garantojë më mirë sigurinë e tij duke ruajtur status quo-në dhe duke vazhduar të ushtrojë kontroll të ngushtë politik dhe ekonomik. Bërja e trashëgimisë së tij, nga ana tjetër, do të kërkojë reforma që nxisin zhvillimin e mëtejshëm dhe prosperitetin. Shtimi i sfidës është një ngritje e problemeve të brendshme dhe një mjedis ndërkombëtar më i rrezikshëm dhe i paparashikueshëm.

Decentralizimi i pushtetit duket i pashmangshëm

Përgatitjet e kujdesshme për post-presidencën e Nazarbayevit sugjerojnë se dorëheqja e tij ka gjasa të jetë pjesë e një strategjie afatgjatë. Siç përcakton Kushtetuta e Kazakistanit, kryetari i Senatit, Kassym-Jomart Tokayev, një besnik i Nazarbayevit, u emërua president deri në fund të afatit të tanishëm presidencial në vitin 2020. Vajza e tij, Dariga Nazarbayeva, u zgjodh të jetë kryetare e re e Senatit.

Megjithëse ka pak të dhëna se çfarë do të ndodhë më pas, spekulimet tentojnë të përqendrohen në tri çështje: marrëdhëniet politike, pakënaqësinë sociale dhe kultin e personalitetit të Nazarbayevit.

Nazarbayev ka ndërtuar një sistem politik që kombinon qeverisjen teknokrate të stilit të Singaporit me besnikërinë feudale. Vërtetë, Kazakistani ka bërë disa përparime në nxitjen e një shteti profesional. Por, ndryshe nga Lee, Nazarbayev nuk ka ndërtuar institucione të forta, të tilla si një sistem konkurrues i partive politike apo një gjyqësor i pavarur. Kjo do ta bëjë tranzicionin politik veçanërisht të vështirë, sepse institucionet do të duhet të ndërtohen përgjatë rrugës.

Njëfarë decentralizimi i pushtetit duket i pashmangshëm. Nëse sistemi aktual tepër presidencial mbetet i paprekur, Nazarbayev dhe pasardhësi i tij ndoshta do të mbajnë një bipolaritet. Por nëse presidenti i ri nuk mund ta konsolidojë fuqinë mjaftueshëm - një mundësi të dallueshme - do të dalin ndërmjetësit e fuqisë së shumëfishtë, pa asnjë parti të fortë për të ndihmuar në kanalizimin e dallimeve të tyre. Në këtë skenar, edhe Nazarbayev mund të mos jetë në gjendje të mbajë nën kontroll konfliktet që rezultojnë.

Në këtë kontekst, protesta të kohëve të fundit dhe të vazhdueshme mund të jenë pararendësit e trazirave më serioze më vonë. Megjithëse nuk ka kërkesa të qarta për demokraci, ka pakënaqësi në rritje me padrejtësitë sociale. Dhe, masat ad hoc mënjanë, Kazakistani aktualisht nuk ka mekanizëm për kanalizimin dhe adresimin e ankesave popullore.

Së fundi, ndryshe nga Lee, Nazarbayev përfundoi duke inkurajuar kultin e tij të personalitetit. Zyrtarët publikë dhe qytetarët e thjeshtë lavdërojnë gjithashtu gjeniun, mençurinë, përkushtimin dhe cilësitë e tjera të presidentit. Ka monumente të tij në të gjithë vendin. Universiteti dhe shkollat ëmë të avancuara, rruga qendrore në Almaty dhe aeroporti në kryeqytet, Astana, kishin mbartur të gjithë emrin e tij para se të dorëhiqej. Kulti është duke u forcuar. Më 20 mars, parlamenti i Kazakistanit votoi për të riemëruar kryeqytetin Nursultan (edhe pse mbetet për t'u parë nëse procedura e votimit ishte plotësisht në përputhje me kushtetutën) dhe shumë qytete u riemëruan rrugët e tyre qendrore sipas Nazarbayevit.

Kjo është duke ngritur shqetësime në disa sektorë të popullsisë - një përgjigje që qeveria nuk duhet të injorojë. Kulti me siguri do të zbutet me kalimin e kohës. Por nuk ka gjasa të jetë plotësisht i dekonstruuar, sepse do të ishte e pamundur (dhe e padrejtë) të shfuqizohej Nazarbayevi nga narracioni i pavarësisë së Kazakistanit. Kjo është arsyeja pse dorëheqja e Nazarbayev shënon një pikë kritike për Kazakistanin. Ai erdhi në pushtet në një kohë të ndryshimit të thellë dhe të papritur, dhe gjysmë-largimi i tij mund të kishte pasoja po aq të paparashikueshme.

(Kosova Sot)