Barack Obama ka ngelur në të kaluarën

Barack Obama ka ngelur në të kaluarën
Barack Obama ka ngelur në të kaluarën

Bhaskar Sunkara

  • 09 prill 2019 - 08:41

Shifrat kryesore rreth partisë kanë lëvizur me të vërtetë në të majtë

Ish-presidenti thotë se është i shqetësuar rreth ‘testeve të pastërtisë’ në Partinë Demokratike. Ajo që e shqetëson atë në të vërtetë, është humbja e kontrollit ndaj partisë, të surrogateve të tij

Barack Obama është i shqetësuar për Partinë Demokratike. Këtë fundjavë ai i tha një turme në një ngjarje të Fondacionit Obama në Berlin se partia po bëhet një "skuadër qitjeje rrethore" që synon ata që 'largohen nga pastërtia' për çështje të caktuara.

Shifrat kryesore rreth partisë kanë lëvizur me të vërtetë në të majtë që kur ai u largua nga zyra dy vjet më parë. Falë në një pjesë jo të vogël fushatës së Bernie Sandersit dhe ngritjes së Alexandria Ocasio-Cortez,“Medicare për të Gjithë”, arsimi i lartë publik falas, paga minimale prej 15 dollarësh në orë dhe veprimi për ndryshimet klimatike janë bërë pozicione kryesore.

Megjithatë, "rrjedha politike" e vetëshpallur nuk e ka kapur këtë realitet të ri. Ish zëvendëspresidenti i Obamës, Joe Biden, nuk ka njoftuar ende kandidaturën e tij presidenciale dhe po sulmohet jo vetëm për sjelljen e tij ndaj grave, por për një dekadë të gjatë që përfshin mbështetjen për ndërhyrjet ushtarake, burgosjen masive, deportimet e emigrantëve dhe më shumë. Konteksti i vërejtjeve të Obamës është ky minim i Bidenit.

A po bëhen gjërat më të vështira? Ndoshta, interneti është një vend mjaft i tmerrshëm.

Makthi i Trumpizmit

Por, pak sezonet e fushatës ishin më sarkastik se primaret demokratike të vitit 2008. Hillary Clinton e quajti Obama "elitist dhe jashtë kontaktit", i cili nuk mund të arrinte "amerikanët e zellshëm, amerikanët e bardhë". Nga ana e tij, reklamat negative të fushatës së Obamës rreth Clintonit u ricikluan nga Trump në vitin 2016. Për krahasim, Bernie luajti softball në vitin 2016. Por ai me siguri i dha zë zemërimit bazë. Njerëzit janë të ngopur me status quo-në dhe po fillojnë të kërkojnë më shumë nga politikanët e tyre.

Personat e tanishëm që përdoren për të lëvizur në një qendër imagjinare po përballen me faktin se "qendra" e tyre është një iluzion. Kur shumica e amerikanëve mbështesin Medicare për të Gjithë dhe një garanci për punë, kur duan t'i japin fund luftërave jashtë shtetit, sindikatat e mirëseardhjes dhe madje po fillojnë të ndihen të kënaqur me idenë e socializmit, a është me të vërtetë "centrist" t'i kundërvihet me kokëfortësi të gjitha këtyre gjërave? Natyrisht, Obama thotë: "Duhet të pranoni se mënyra se si e kemi strukturuar demokracinë kërkon që ju të merrni parasysh njerëzit që nuk pajtohen me ju dhe se me përkufizim do të thotë që nuk do të merrni 100% të asaj që dëshiron."

Por problemi i vërtetë me të cilin demokratët u përballën në vitin 2016 nuk ishte se ata ishin shumë të ashpër në vënien përpara të një vizioni progresiv purist. Përkundrazi, Clinton zhvilloi një fushatë kryesisht për mbrojtjen e amerikanëve nga makthi i Trumpizmit dhe jo për të paraqitur ëndrrat për të ardhmen. Kur njerëzit thonë se kanë pasur prapambetje për 30 vitet e fundit dhe përgjigjja juaj është: "Mund ta rregulloj këtë, unë kam përvojë, kam qenë në politikë për 30 vjet", mund të përfundoni duke humbur zgjedhjet.

Gjatë këtyre zgjedhjeve primare, Sanders dhe Warren po u japin njerëzve një agjendë pozitive dhe të kuptueshme për të votuar, një që mund të flasë me zemërimin e justifikuar të shumë njerëzve që nuk janë të gatshëm të vendosen për një botë të shkatërruar nga ndryshimet klimatike, një vit tjetër pa kujdes shëndetësor bazë, ose vazhdojnë të jenë të pasigurt. Për Obamën, "Duhet të jemi të kujdesshëm në balancimin e ëndrrave të mëdha dhe ideve të guximshme duke pranuar gjithashtu se ndryshimet tipike ndodhin në hapa." Por, rritja gjatë viteve të Obamës ishte me hapa të vogla për askund, të cilat në fakt nuk ndihmuan në krijimin e një shumice të re progresive hapni derën drejt së drejtës populiste. Obama thotë se "nëse kaloni shumë hapa ju do të përfundoni me rezultate të këqija", por tani po shohim se çfarë ndodh kur shkoni në një negocim - siç bëri me kompanitë e sigurimeve shëndetësore - me një pozicion të komprometuar tashmë.

Bernie thotë "Medicare për të gjithë" dhe ai edhe e mendon këtë, por edhe nëse do të donit vetëm një opsion publik, a nuk do të ishte një pozitë më e mirë për të filluar? Ashtu si ata që mendojnë "Uncle Joe" Biden është mënyra jonë e vetme për të ndalur Trump, Obama është mbërthyer në të kaluarën. Partia Demokratike është transformuar. Ish-ide të vogla janë tani fituesit. Obama dhe demokratët e qendrës që ai mbështet janë diçka si "republikanët e Rockefellerit" të viteve të ’70-ta dhe ’80-ta.

Ata nuk e kuptonin se si ishin në hap me kohën që ata ishin derisa ishte tepër vonë. Ashtu si Reagan bëri në vitin 1980, skena është vendosur për Bernie Sanders për të realizuar në thelb Partinë Demokratike, duke përdorur së bashku një koalicion që mund të bashkojë njerëzit që punojnë në të gjithë vendin, prapa një agjende demokratike sociale për punë dhe drejtësi. Barack Obama nuk ka frikë nga ajo lloj partie demokratike që humbet nga Trumpi. Ai ka frikë nga fitorja e partisë.

(Kosova Sot)