Zgjedhja e Zelenskiy-t vërteton demokracinë e shëndoshë në Ukrainë

Zgjedhja e Zelenskiy-t vërteton demokracinë e shëndoshë në Ukrainë
Zgjedhja e Zelenskiy-t vërteton demokracinë e shëndoshë në Ukrainë

Natalie Nougayrede

  • 28 prill 2019 - 08:06

Vladimir Putin nuk e mori telefonin e tij për të përgëzuar fituesin

Në njëfarë mënyre, Ukraina është Rusia që kurrë nuk ishte. Për të parë këtë, kjo ndihmon për të shpjeguar pse Putin preferoi të lëshojë luftë në Donbas për të lulëzuar revolucionin Maidan, duke çuar në vdekjen e 13,000 njerëzve dhe zhvendosjen e 3 milionëve

Presidenti i zgjedhur mund të jetë një fillestar politik: por ngritja e tij meteorike kundër establishmentit do t’i frymëzojë aktivistët rusë. Në natën e zgjedhjeve presidenciale të Ukrainës fundjavën e kaluar, Vladimir Putin nuk e mori telefonin e tij për të përgëzuar fituesin. Ai nuk e bëri këtë as më pas. Putini është në regjim të pritjes. Ndoshta kjo për shkak se ajo që Ukraina ka arritur - një zgjedhje e lirë dhe e drejtë, vërtet pluraliste dhe perspektiva e një transferimi demokratik të pushtetit - është diçka që presidenti rus ka vështirësi ta pranojë të ndodhë në vendin e tij.

Por sigurisht asgjë nuk do ta ketë goditur Putinin më shumë sesa fjalët e presidentit të ri të zgjedhur të Ukrainës, Volodimir Zelenskiy, të shprehur në natën e fitores së tij: "Të gjitha vendet e Bashkimit post-sovjetik: na shikoni. Çdo gjë është e mundur! "Kjo thirrje e veçantë për ndryshim dhe për rishikimin e strukturave të fuqisë së vjetër, madje edhe përtej Ukrainës, nuk do të ketë shkuar mirë në Kremlin.

Pra, ishte 41-vjeçari, Volodymyr i Ukrainës, duke sfiduar 66-vjeçarin rus, Vladimir. Zelenskiy, një ish producent komedian dhe televiziv, nuk ka asnjë përvojë në postet publike. Putin, një ish-operativ i KGB-së, do të ketë sunduar për një periudhë prej 25 vjetësh pa ndërprerë, si president ose kryeministër, kur ai të zbresë në fund të mandatit të tij të tanishëm në vitin 2024 (domethënë, nëse respekton kushtetutën ruse). Putin nuk ka plan të qartë për atë tranzicion.

Rusia nën Putinin është kthyer në një formë të sovietizmit pa komunizëm

Procesi aktual demokratik i Ukrainës, përkundrazi, po shkon pa probleme. Që nga rënia e Bashkimit Sovjetik 28 vjet më parë Ukraina ka pasur gjashtë presidentë, Rusia vetëm tre.

Pas zgjedhjes së Zelenskiy-t, aktivistët në Rusi pyeteshin: a mund të na mbajë Ukraina ligjërata? Pse nuk munden edhe rusët të përjetojnë një valë të fitores të së resë? Kur presidenti afatgjatë i Algjerisë, Abdelaziz Bouteflika, u rrëzua këtë muaj dhe kur gjithashtu u largua lideri e Kazakistanit, Nursultan Nazarbayev, spekulimet u përhapën: regjimi i Rusisë mund të duket një bllok i qëndrueshëm dhe homogjen dhe Ukraina mund të duket si një kundërshtar politik, por ndoshta gjërat nuk janë aq të prera qartë.

Nëse ndonjë gjë, votimi i Ukrainës do të sjellë akoma më shumë prova se sa larg vendi është rritur nga republika e saj një herë simotër që nga rënia e komunizmit. Lufta në Ukrainën lindore, e shkaktuar nga agresioni ushtarak rus në vitin 2014, është sigurisht pjesë e shpjegimit. Por është gjithashtu e rëndësishme të shikosh leximin e historisë të çdo vendi. Është e vështirë për të minimizuar mënyrat e kundërta në të cilat Rusia e Putinit dhe Ukraina e sotme i afrohen të kaluarës sovjetike. Kjo trashëgimi e përbashkët totalitare, dhe si trajtohet, është arsyeja pse krahasimi i politikës ukrainase me, siç thonë, markat perëndimore të populizmit, është i gabuar. Me pak fjalë: Rusia nën Putinin është kthyer në një formë të sovietizmit pa komunizëm: një tregim për viktimizimin nga perëndimi, një rehabilitim i trashëgimisë së Stalinit dhe një përshkrim i BRSS-së si një kapitull i përgjithshëm pozitiv në 1000 vjetorin e lavdisë të Rusisë. Ndërkohë, Ukraina post-sovjetike, sidomos që nga revolucioni “Maidan” i vitit 2014, ka konsoliduar një tregim krejtësisht të ndryshëm: kthimi në Evropë dhe denoncimi i krimeve masive të epokës sovjetike, megjithëse duke pranuar sakrificat sovjetike që çuan në humbjen e nazizmit.

Në njëfarë mënyre, Ukraina është Rusia që kurrë nuk ishte. Për të parë këtë, kjo ndihmon për të shpjeguar pse Putin preferoi të lëshojë luftë në Donbas për të lulëzuar revolucionin Maidan, duke çuar në vdekjen e 13,000 njerëzve dhe zhvendosjen e 3 milionëve. Dhe pse zgjedhja pro-evropiane dhe demokratike e Ukrainës - e cila konfirmon zgjedhjet e Zelenskiy - është anatema e Putinit. Ukraina kurrë nuk ishte një perandori. Rusia post-sovjetike nuk ka pushuar kurrë të jetë një perandori si në mentalitetin e saj ashtu edhe në realitetin e saj (mendoni për luftërat e tij neokoloniale në Çeçeni dhe Gjeorgji). Mbaj mend që udhëtoj në Ukrainën lindore në mesin e viteve 1990 dhe kur banorët rusë flasin se sa të lehtësuar ata do të jetonin në një vend të ndarë nga Rusia: "Të paktën bijtë tanë nuk janë dërguar në luftë në Kaukaz." Sigurisht, Ukraina është një vend kompleks me probleme të shumta. Por në këtë shekull qytetarët e saj janë kursyer nga pastrimi i trurit që qytetarët rusë i nënshtrohen çdo ditë, me thirrje për të krijuar një "brez të ri fitimtarë" (për ta cituar Putinin).

Ka shumë të panjohura që shoqërojnë Zelensky-in

Në librin e saj “Regjimenti i pavdekshëm”, historiani me bazë në Paris, Galia Ackerman shkruan për traumën mendore që Putini ka krijuar. Rishkruarja e tij e historisë së shekullit të 20-të ka prodhuar një vizion delikate të Rusisë që rifiton "fashizmin" në Ukrainë - sikur vazhdimi i luftës së madhe patriotike të viteve 1941-45 ishte e vetmja mënyrë për të mbledhur bashkatdhetarët e tij. E thirra Ackerman-in pas zgjedhjeve të Ukrainës dhe ajo më tha: "Ka një këputje qytetëruese midis Rusisë dhe Ukrainës dhe nuk ka të bëjë me anti apo pro-perëndim. Ajo shkon shumë më thellë dhe tregon për gënjeshtrën që Putini ka ndërtuar rreth së kaluarës sovjetike - një gënjeshtër që pothuajse të gjithë refuzojnë ukrainasit. "Petro Poroshenko, presidenti që po largohet, nuk humbi për shkak të arsyeve ideologjike:" Ai humbi sepse njerëzit ishin mërzitur duke jetuar në varfëri. " Fati i Ukrainës ka rëndësi të madhe për të ardhmen e Evropës, ashtu siç ka pasur në të kaluarën. Ukraina mund të duket si një përjashtim, por qëndron në zemër të sfidave të shumta të kontinentit. Paqja dhe stabiliteti nuk janë të garantuara, as nuk është uniteti evropian - në veçanti për çështjen strategjike të tubacioneve të gazit, ku pozita e Gjermanisë është paksa e paqartë.

Natyrisht, ka shumë të panjohura që shoqërojnë Zelensky-in, një të huaj të plotë, ngritja meteorike e të cilit është shoqëruar me pothuajse zero propozime për politika. (Në çështjen e Donbasit, ai ka thënë se dëshiron të zhvillojë një "luftë informacioni".) Por, struktura demokratike e Ukrainës nuk është në dyshim, as zgjedhja e saj për t'u afruar më shumë në Evropë - dhe të mos gabohemi, kjo është ajo që shqetëson Putinin. Këtë javë analisti rus Gleb Pavlovsky - një ish-insajder i Kremlinit - parashikoi se Kremlini nuk do të kishte "asnjë dhuratë" për Zelenskij. "Putini e sheh atë si një president të dobët dhe Putini dihet se ka cituar Stalinin duke thënë se" të dobëtit rrihen ". Kjo u pasua nga një njoftim i Kremlinit që pasaportat ruse duhet të shpërndahen në Donbas - një paralajmërim i qartë për Zelenskiy-n . Kur lexoni titujt rreth Ukrainës, mendoni për historinë.

(Natalie Nougayrède është analiste e “Guardian”)

(Kosova Sot)