Sundimi demokratik i ligjit dhe liria

Sundimi demokratik i ligjit dhe liria
Sundimi demokratik i ligjit dhe liria

Ali Hertica

  • 12 October 2020 - 14:03

Qeveria është atje për shkak të ligjit. Sepse njerëzit bien ndesh me njëri-tjetrin. Apo mund të vijë. Shteti është atje për shkak të nevojës njerëzore. Por ushtrimi i drejtësisë kërkon fuqi. Qeveria nuk mund të bëjë pa pushtet. Ajo madje ka marrë përsipër të ashtuquajturin monopol të dhunës, që nuk do të thotë se dhuna është instrumenti i saj kryesor, siç mendoi gabimisht Max Weber.

Mjeti i tij i përbashkët është drejtësia, në besimin se popullata e pranon atë. Vetëm me pëlqim të vetëkuptueshëm, qeveria mund të funksionojë në të vërtetë. Bëhet fjalë për legjitimitetin. Gjithmonë ka qenë dhe është akoma. Dhuna përdoret vetëm në raste urgjente, si mjet i fundit.

Por, abuzimi është gjithmonë në përgjim, natyrisht. Sundimtari gjithashtu mund të bëhej tiran ose despot, duke shtypur popullin. Dhe kështu njerëzit kishin një interes jo vetëm për drejtësinë, por edhe për një garanci kundër abuzimit të pushtetit. Me pak fjalë, njerëzit e çmuan lirinë. Të jesh një popull i lirë, i lirë nga tirania nga sundimtari i tij dhe i lirë nga shtypja nga sundimtarët e huaj, kjo ishte një aspiratë e rendit më të lartë.

Liria ka qenë gjithmonë një vlerë e çmuar. Një popull i krenuar për lirinë dhe liritë e tij për shekuj me radhë. Por kjo vlen për shumë popuj. Liria sigurisht nuk është një shpikje moderne. Shtë një ndjekje e vjetër. Në historinë e tij të famshme të liberalizmit, Edmund Fawcett përcakton se liria ishte dhe nuk është aspak vlera dalluese e liberalizmit. Liria ishte një vlerë e përbashkët. Kur filluan të shfaqeshin një larmi lëvizjesh politike, të gjithë ishin përpara kësaj. ajo që është e denjë për një njeri të lirë".

Kjo është gjithashtu ajo që thotë fjalori. Qysh në Mesjetë, një Liberal ishte "mendjehapur, i butë, fisnik". Ky është qëndrimi ku çon liria, liria e vërtetë. Vetëm në shekullin e nëntëmbëdhjetë filozofia e saj politike, të paktën me një emër specifik, u bë prej saj. Nuk kishte të bënte me arritjen e lirisë për veten, sepse ata tashmë e kishin atë, por me lejimin e të gjithëve që të ndajnë në atë liri haptas. Liberalizmi fillimisht ishte bujar, duke dhënë vlera.

Në shtetin demokratik kushtetues, siç është zhvilluar gradualisht, janë vendosur një larmi rregullimesh për të ruajtur, vendosur më mirë dhe zgjeruar lirinë me të cilën një kombet kanë qenë në gjendje të mburren me shekuj. Dhe mbi të gjitha për t'i bërë njerëzit të gjithë pjesë të saj, personalisht dhe në kontekste shoqërore. Të drejtat themelore janë përpunuar, pushteti është ndarë në mënyrë të tillë që shtypja dhe heqja e lirisë të kundërveprohen. Dhe shteti ka marrë ose rregulluar shumë detyra sociale në mënyrë që njerëzit të mund ta shfrytëzojnë me të vërtetë lirinë. Shteti i mirëqenies, megjithëse në bashkëpunim me socialistët dhe liberalët, është një produkt i parimeve liberale.Ky është kuptimi i shtetit kushtetues demokratik, për të ruajtur lirinë. Shtë një strukturë që është ndërtuar me kujdes përmes provave dhe gabimeve.

Pas epokës Napoleonike, republika e vjetër në Hollandë u pasua nga një monarki kushtetuese. Ata donin të ndërthurnin të vjetrën dhe të renë. Rendi i vjetër aristokratik i vendimmarrjes së ngadaltë dhe shumë diskutimeve ishte dukur i nxituar, por u ndie që i mungonte udhëheqja e fortë. Prandaj monarkia shtoi një element modern Bonapartist dhe e shndërroi atë në një formë qeverisjeje vërtet të përzier.

Që nga fillimi, ekzistonte edhe një parlament, një element i caktuar demokratik, i cili, megjithatë, ishte kryesisht aristokratik në ekzekutim.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".