Toka bujqësore në Kosovë është dëmtuar me privatizimet antiligjor të klaneve të Isa Mustafes dhe Hamitve, Pacollëve me Thaçin e Shpend Ahmetin dhe grupet tjera të nëntokës kriminale!

Toka bujqësore në Kosovë është dëmtuar me privatizimet antiligjor të klaneve të Isa Mustafes dhe Hamitve, Pacollëve me Thaçin e Shpend Ahmetin dhe grupet tjera  të nëntokës kriminale!
Toka bujqësore në Kosovë është dëmtuar me privatizimet antiligjor të klaneve të Isa Mustafes dhe Hamitve, Pacollëve me Thaçin e Shpend Ahmetin dhe grupet tjera  të nëntokës kriminale!

Muhamet Kelmendi

  • 29 December 2023 - 21:11

 

Shkruan: ANALISTI- Muhamet Kelmendi

Ato janë shndërruar në qendra banimi, tregetie dhe ndertesash. Keshtu është prona në Zahaq ( shih: Llabjan, afër Pejës). Ishte tërësisht pronë e qytetarëve të fshatit Llabjan, Lutogllave, Ramun, Leshan, Sverke dhe Gllabicice. Quhej llutrine e fshatit. Sipërfaqja është mbi 700 hektarë. Iu ka dhënë ETC me qmime 5 fish më të ulëta se tregu. Kësi pronave ka shumë në Kosovë. Mirëpo, këtu dhe në këtë fushë prinë Prishtina. Tëra pronat publike dhe shtetërore e shoqërore janë privatizuar. Kjo është bërë në Prishtinë nga klika e Isa Mustafes me familjen e Hamitëve dhe nga klika e Shpend Ahmetit me familjen e Pacollëve. Provatizime kemi në komunën e Klikës, NGA FAMILJA Selimi, në Skënderaj nga familja Thaci, në Gjakovë, në Pejë nga firmat ETC, Dukagjini, në Deqan, në Vushtrri, në Ferizaj nga HIB, në Prizeren, në Gjilan, në Lipjan, nga familja Buja e shumë prona tjera të privatizuara.

Tash dhe një kohë të gjatë, dyshohet se po lulëzon krimi dhe korrupcioni, kontrabanda në Kosovë. Mendohet se nuk është vetëm çështja e pronës, si formë e krimit, por edhe në fusha tjera kemi kriminalite, dukuri të ndaluara ligjore. Dyshimet janë bazike. Kemi krim në fushën e ekonomisë dhe në tregti në pronën priveate dhe publike, sikundër dhe shtetërore, me mallëra që vijnë nga Serbia dhe kalojnë nëpërmjet bandave shumë të organizuara në tregun e Kosovës, deri te keqpërdorimi i pozitës së shtetit. Thënia që përdoret në popull është: " E more(...) kriminelët e mëdhenj janë të lirë, jashtë (...)". Krimi më i shpeshtë dhe shumë i zhvilluar është me pronësinë e patundshme. Kjo, qoftë me pronën shtetërore dhe publike, si dhe qoftë me pronën private. Shumë prona të konfiskuara në vitet 1945-1948 nga regjimi jugosllav u privatizuan me qmime shumë të ulëta. Mendohet deri në 5 herë më lirë se në treg. Ka prona që janë shitur me disa euro ari. Në pronën e privatizuar nuk është mbajtur kontrata. Nuk prodhohen të mira bujqësore. Ato janë shndërruar në qendra banimi, tregetie dhe ndertesash. Keshtu është prona në Zahaq ( shih: Llabjan, afër Pejës). Ishte tërësisht pronë e qytetarëve të fshatit Llabjan, Lutogllave, Ramun, Leshan, Sverke dhe Gllabicice. Quhej llutrine e fshatit. Sipërfaqja është mbi 700 hektarë. Iu ka dhënë ETC me qmime 5 fish më të ulëta se tregu. Kësi pronave ka shumë në Kosovë. Mirëpo, këtu dhe në këtë fushë prinë Prishtina. Tëra pronat publike dhe shtetërore e shoqërore janë privatizuar. Kjo është bërë në Prishtinë nga klika e Isa Mustafes me familjen e Hamitëve dhe nga klika e Shpend Ahmetit me familjen e Pacollëve. Provatizime kemi në komunën e Klikës, NGA FAMILJA Selimi, në Skënderaj nga familja Thaci, në Gjakovë, në Pejë nga firmat ETC, Dukagjini, në Deqan, në Vushtrri, në Ferizaj nga HIB, në Prizeren, në Gjilan, në Lipjan, nga familja Buja e shumë prona tjera të privatizuara. Unë nuk jam në gjendje dhe nuk i di mënyrat e privatizimit, shkeljet ligjore etj. Nuk disponoj me fakte. Por, në kuadër të punës me këto prona, shihet se tokat bujqësore të privatizuara, nuk e kanë vazhduar kultivimin e të mirave bujqësore. Ato prona janë shndërruar në parcella dhe janë ndërtuar. Kështu është zvogëluar toka bujqësore në përmasa të mëdha. Mendoj se çështja e privatizimit të bërë në Kosovë duhet të hetohet nga Prokuroria Speciale. Kjo, jo vetëm ato prona të privatizuara nga Habitati dhe AKP, por kërkohet, madje shumë më thellë, të hetohen privatizimet e bëra nga komunat, kudo në vend. Këtu dyshohet se kemi keqpërdorime të mëdha dhe vepra penale të rënda. Privatizimi duhet të hetohet dhe mbi bazën e provave nga organet e ndjekjes të ngriten aktakuza për vepër penale dhe padi për deme civile materiale. Gjykatat marrin vendim. Nuk duhet lejuar privatizimet që e kanë demetuar tokën bujqësore të Kosovës. Republika ka mjete dhe duhet të veprojë. Toka bujqësore në Kosovë është demetuar me privatizim antiligjor! Tash dhe një kohë të gjatë, dyshohet se po lulëzon krimi dhe korrupcioni, kontrabanda në Kosovë. Mendohet se nuk është vetëm çështja e pronës, si formë e krimit, por edhe në fusha tjera kemi kriminalite, dukuri të ndaluara ligjore. Dyshimet janë bazike. Kemi krim në fushën e ekonomisë dhe në tregti në pronën priveate dhe publike, sikundër dhe shtetërore, me mallëra që vijnë nga Serbia dhe kalojnë nëpërmjet bandave shumë të organizuara në tregun e Kosovës, deri te keqpërdorimi i pozitës së shtetit. Thënia që përdoret në popull është: " E more(...) kriminelët e mëdhenj janë të lirë, jashtë (...)". Krimi më i shpeshtë dhe shumë i zhvilluar është me pronësinë e patundshme. Kjo, qoftë me pronën shtetërore dhe publike, si dhe qoftë me pronën private. Shumë prona të konfiskuara në vitet 1945-1948 nga regjimi jugosllav u privatizuan me qmime shumë të ulëta. Mendohet deri në 5 herë më lirë se në treg. Ka prona që janë shitur me disa euro ari. Në pronën e privatizuar nuk është mbajtur kontrata. Nuk prodhohen të mira bujqësore. Ato janë shndërruar në qendra banimi, tregetie dhe ndertesash. Keshtu është prona në Zahaq ( shih: Llabjan, afër Pejës). Ishte tërësisht pronë e qytetarëve të fshatit Llabjan, Lutogllave, Ramun, Leshan, Sverke dhe Gllabicice. Quhej llutrine e fshatit. Sipërfaqja është mbi 700 hektarë. Iu ka dhënë ETC me qmime 5 fish më të ulëta se tregu. Kësi pronave ka shumë në Kosovë. Mirëpo, këtu dhe në këtë fushë prinë Prishtina. Tëra pronat publike dhe shtetërore e shoqërore janë privatizuar. Kjo është bërë në Prishtinë nga klika e Isa Mustafes me familjen e Hamitëve dhe nga klika e Shpend Ahmetit me familjen e Pacollëve. Provatizime kemi në komunën e Klikës, NGA FAMILJA Selimi, në Skënderaj nga familja Thaci, në Gjakovë, në Pejë nga firmat ETC, Dukagjini, në Deqan, në Vushtrri, në Ferizaj nga HIB, në Prizeren, në Gjilan, në Lipjan, nga familja Buja e shumë prona tjera të privatizuara. Unë nuk jam në gjendje dhe nuk i di mënyrat e privatizimit, shkeljet ligjore etj. Nuk disponoj me fakte. Por, në kuadër të punës me këto prona, shihet se tokat bujqësore të privatizuara, nuk e kanë vazhduar kultivimin e të mirave bujqësore. Ato prona janë shndërruar në parcella dhe janë ndërtuar. Kështu është zvogëluar toka bujqësore në përmasa të mëdha. Mendoj se çështja e privatizimit të bërë në Kosovë duhet të hetohet nga Prokuroria Speciale. Kjo, jo vetëm ato prona të privatizuara nga Habitati dhe AKP, por kërkohet, madje shumë më thellë, të hetohen privatizimet e bëra nga komunat, kudo në vend. Këtu dyshohet se kemi keqpërdorime të mëdha dhe vepra penale të rënda. Privatizimi duhet të hetohet dhe mbi bazën e provave nga organet e ndjekjes të ngriten aktakuza për vepër penale dhe padi për deme civile materiale. Gjykatat marrin vendim. Nuk duhet lejuar privatizimet që e kanë demetuar tokën bujqësore të Kosovës. Republika ka mjete dhe duhet të veprojë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".