NASA: Një asteroidi i rrezikshëm do ta “rrëmbejë” tokën këtë javë

  • 28 mars 2020 - 10:53
NASA: Një asteroidi i rrezikshëm do ta “rrëmbejë” tokën këtë javë

Nasa është vazhdimisht në kërkim të asteroideve që mund të përbëjnë një kërcënim për jetën në Tokë.

Këto të ashtuquajturat “objekte afër Tokës” (NEO) duhet të kalojnë brenda një pragu të caktuar për t’u konsideruar “potencialisht i rrezikshëm”.

Dhe ekspertët e agjencisë hapësinore amerikane thonë se ekziston një shkëmb i tillë në radar për këtë javë. Asteroidi 2012 XA133 është vendosur të kalojë Tokën të enjten, 26 mars me një shpejtësi prej 53,000 mph.

Asteroidi mat afërsisht 1,280 metra (390m) i gjerë, gjë që është e mjaftueshme për të shkaktuar një ndikim të madh në Tokë nëse përplaset me planetin.

Besohet se kalojnë 0.04453 njësi astronomike (AU) ose afërsisht 4,1 milion milje nga qendra e Tokës. Një AU e vetme përshkruan distancën nga Toka në diell, afërsisht 93 milion milje. “Ndërsa orbitojnë Diellin, NEO ndonjëherë mund të afrohen afër Tokës”, shpjegoi Nasa.

“Asteroidet potencialisht të rrezikshëm (PHA) aktualisht përcaktohen bazuar në parametra që matin potencialin e asteroidit për të bërë afrime të afërta kërcënuese ndaj Tokës”, tha Nasa në një deklaratë.

Shumica e grimcave më të vogla ndërplanetare që arrijnë në sipërfaqen e Tokës janë grimcat e vogla të pluhurit, të cilat lëshohen nga kometat ndërsa vajrat e tyre avullojnë në lagjen diellore.

“Pjesa më e madhe e materialit ndërplanetar më të madh që arrin sipërfaqen e Tokës si fragmente të përplasjes së asteroideve që kanë hyrë në njëri-tjetrin”.

Agjencia shkon në disa detaje rreth se do të ndodhte nëse njëra prej këtyre shkëmbinjve do të përfundonte duke u përplasur brenda nesh.

Me një interval mesatar prej rreth 10,000 vjetësh, asteroide shkëmbore ose hekuri më të mëdha se rreth 100 metra do të pritej të arrinin në sipërfaqen e Tokës dhe të shkaktonin fatkeqësi lokale ose të prodhonin valët e baticës që mund të përmbysin zona të ulta bregdetare.

Meqenëse shtigjet e tyre orbitale shpesh kalojnë atë të Tokës, përplasjet me objektet afër Tokës kanë ndodhur në të kaluarën dhe ne duhet të qëndrojmë vigjilentë për mundësinë e afrimit të afërt të Tokës në të ardhmen.

Duket e kujdesshme të vendosni përpjekje për të zbuluar dhe studiuar këto objekte, për të karakterizuar madhësitë, kompozimet dhe strukturat e tyre dhe të mbani një sy në trajektoret e tyre të ardhshme.

(Kosova Sot Online)