NASA është gati të nisë një mision në asteroidin “e artë”, i cili vlen mijëra herë më shumë se e gjithë ekonomia globale

  • G.G /
  • 06 shkurt 2021 - 10:34
NASA është gati të nisë një mision në asteroidin “e artë”, i cili vlen mijëra herë më shumë se e gjithë ekonomia globale

Agjencia speciale amerikane është vetëm një vit e gjysmë larg nga autorizimi i ngritjes së anijes që do të eksplorojë yllin e vlefshëm që mund të ndihmojë për të kuptuar se si u formuan Toka dhe planetët e tjerë.

Misioni Psyche i NASA-s ka kaluar një moment historik kritik që e sjell atë një hap më afër nisjes. Pas një rishikimi intensiv të progresit të misionit në ndërtimin e instrumenteve të saj shkencorë dhe sistemeve inxhinierike, NASA avancoi në atë që e quan Faza D e ciklit të saj të jetës, faza e fundit e operacioneve para nisjes së saj të planifikuar për në gusht të vitit 2022.

Deri më tani, misioni është përqendruar në planifikimin, dizajnimin dhe ndërtimin e trupit të anijes, sistemin e tij të shtytjes elektrike-diellore, tre instrumentet shkencorë, elektronikën, nënsistemin e energjisë dhe të ngjashme. Rishikimi i suksesshëm i atyre elementeve do të thotë që misioni tani mund të fillojë shpërndarjen e përbërësve në Laboratorin e Jet Propulsionit të NASA-s, i cili menaxhon projektin dhe do të testojë, montojë dhe integrojë secilën pjesë.

“Kjo është me të vërtetë faza e fundit, kur të gjitha pjesët e enigmës bashkohen dhe ne po hyjmë në raketë. Kjo është pjesa më intensive e gjithçkaje që ndodh në terren”, tha Lindy Elkins-Tanton i Universitetit Shtetëror të Arizonës, i cili si Hetuesi Kryesor për Psyche drejton misionin.

Synimi i Psyche është një asteroid intrigues i pasur me metale me të njëjtin emër (vlerësohet të jetë me vlerë disa herë më shumë se i ekonomisë globale), që rrotullohet rreth Diellit në rripin kryesor të asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit. Shkencëtarët mendojnë se, ndryshe nga asteroidët shkëmbor ose të akullt, Psyche 16 është kryesisht hekuri, ari dhe nikeli dhe mund të jetë zemra e një planeti primitiv që humbi shtresat e tij të jashtme. Eksplorimi i asteroidit Psyche 16 (rreth 140 milje ose 226 kilometra i gjerë) mund të sigurojë informacione të vlefshme rreth mënyrës se si u formuan Toka dhe planetët e tjerë.

Metalet e çmuar prej të cilave është i përbërë asteroidi Psyche do të kishin një vlerë komerciale në planetin tonë prej afro 10,000 kadrilion dollarësh, një shifër e tepruar duke marrë parasysh se e gjithë ekonomia globale, sipas revistës Forbes, është rreth 74 trilion dollarë dhe sipas Visual Capitalist rreth 88 trilionë dollarë.

Anija kozmike Psyche do të përdorë një magnetometër për të zbuluar një fushë magnetike të mundshme, nëse asteroidi ka një, është një tregues i fortë se dikur ishte thelbi i një planeti primitiv.

Secili instrument do t’i nënshtrohet testimit të mëtejshëm. Kjo përfshin një demonstrim të teknologjisë lazer të quajtur Deep Space Optical Communications, të udhëhequr nga JPL, që përdor një metodë super-efikase të transmetimit të të dhënave me fotone ose grimca themelore të dritës së dukshme. Gjithashtu do të testohen nënsistemet termike, telekomunikuese, shtytëse, energjia, dhe inxhinieri të tjera, së bashku me kompjuterin e fluturimit.

“Projekti ka bërë një përparim të jashtëzakonshëm, veçanërisht duke pasur parasysh botën përreth nesh dhe COVID-19 dhe menaxhimin e kufizimeve që vendosi”, tha Henry Stone nga JPL, menaxher i projektit Psyche. “Ne jemi në gjendje shumë të mirë. Ne jemi në rrugën e duhur dhe kemi një plan për të ecur përpara për ta nisur”.

Deri në pranverën e vitit 2022, anija do të mblidhet plotësisht dhe do të jetë gati për tu dërguar në Qendrën Hapësinore të NASA-s Kennedy në Cape Canaveral, Florida, ku do të nisë në gusht 2022.

(Kosova Sot Online)