Një anije kozmike kineze pa pilot ka hyrë në orbitën e Marsit

  • A.P /
  • 10 shkurt 2021 - 17:45
Një anije kozmike kineze pa pilot ka hyrë në orbitën e Marsit

Një anije kozmike kineze pa pilot hyri me sukses në orbitën e Marsit të mërkurën, gjashtë muaj e gjysmë pasi u lëshua nga Toka, raportoi Agjencia Kombëtare e Hapësirës Kineze (CNSA) për misionin e saj të parë të pavarur në Planetin e Kuq,

Agjencia njoftoi se anija kozmike u ngadalësua me sukses në shpejtësinë me të cilën u tërhoq nga graviteti i Marsit.

Lëshuar në korrik nga Kina, sonda dërgoi në Tokë fotot e para të marra 2.2 milion kilometra nga Marsi javën e kaluar.

Nëse zbritja është e suksesshme, një rover me energji diellore do të eksplorojë sipërfaqen e Marsit për 90 ditë, duke studiuar tokën e tij në kërkim të shenjave të jetës antike.

Përdorimi i një radari të veçantë që depërton nën sipërfaqen e tokës do të hetojë nëse ka ujë dhe akull poshtë tij. 


(Kosova Sot Online)