Akullnaja misterioze e zbuluar në Mars

  • G.G /
  • 07 maj 2021 - 10:07
Akullnaja misterioze e zbuluar në Mars

Akulli besohet të jetë pikërisht nën sipërfaqen e Marsit, i cili mund të përdoret si burim uji.

Një formacion i çuditshëm i akullnajave u zbulua në Mars, i cili paraqet disa enigma për studiuesit. Kjo është e vendosur në ultësirën Arcadia Planitia në hemisferën veriore të planetit dhe besohet se përmban akull uji më pak se një metër nën sipërfaqe. Pas një analize të hollësishme të regjistrimeve nga viti 2001, studiuesit tani dyshojnë se një akullnajë mund të ketë formësuar peizazhin.

Ata vijnë në përfundimin e tyre sepse formacioni qartë i dukshëm në tokë të kujton mrekullisht rrjedhjet e akullit në Antarktik. Sidoqoftë, fakti që mund të ketë pasur akull dikur këtu, i cili tani është varrosur nga një shtresë e hollë rrënojash, kërkon ende një shpjegim. Për shkak se terreni në zonë është në të vërtetë shumë i rrafshët për një proces të tillë.

Në mënyrë që të jetë në gjendje të deshifroj këtë lloj të ri të akullnajave, toka shërben edhe një herë si një objekt studimi.

Shkencëtarët do ti përdorin akullnajat e Tokës dhe ti studiojnë ato edhe më shumë dhe në këtë rast të mund të arrijnë në një përfundim për akullnajën e Marsit.

Teoria e diskutueshme

Është e diskutueshme nëse ky fenomen, i cili nuk është hulumtuar dhe kuptuar plotësisht në tokë, mund të transferohet në Mars.

Studiuesit janë të bindur se një mision i ardhshëm në Mars në këtë zonë do të ishte një mënyrë e mirë për të mësuar më shumë rreth formimit.

Arcadia Planitia është konsideruar prej kohësh një zonë e mundshme për një ulje të ardhshme të Marsit për shkak të strukturës së saj të sipërfaqes së sheshtë.

Përveç kushteve të favorshme të uljes në ultësira, akulli që dyshohet të jetë menjëherë nën sipërfaqen e Marsit mund të shërbejë si një burim uji natyral dhe lehtësisht i arritshëm për astronautët.

(Kosova Sot Online)