Si identifikuan gjuetarët e vampirëve të shekullit 18, të pavdekshmit?

  • A.P /
  • 03 nëntor 2021 - 15:02
Si identifikuan gjuetarët e vampirëve të shekullit 18, të pavdekshmit?

Shkrimet origjinale të Bram Stoker rreth Drakulës u botuan në 1897.  Drakula ishte kulmi i letërsisë gjatë dy shekujve, në të cilin theksohej se ekzistonin të pavdekshmit që ecnin dhe sulmonin të gjallët në Europën Lindore. Një nga ndikimet më të forta për Stoker dhe autorët e tjerë të shekullit të 19-të, ishte vepra e murgut benediktin të shekullit të 18-të dhe studiuesit të shquar biblik Antoine Augustin Calmet.

Një sërë informacionesh të vlefshme për vampirët, sondazhi mbinatyror me dy vëllime i Calmet , Disertacione mbi shfaqjet e engjëjve, demonëve dhe fantazmave, dhe në lidhje me vampirët e Hungarisë, Bohemisë, Moravisë dhe Silesisë u botua në 1746. Autori mblodhi me kujdes dhe ekzaminoi raporte të shumta të sulmeve të vampirëve nga Europa Lindore në fund të shekullit të 17-të dhe në fillim të shekullit të 18-të. Këto rrëfime shkaktuan një debat intensiv shkencor, ndërsa filozofët dhe mjekët u përpoqën të gjenin lidhjen midis detajeve fantastike të raporteve dhe burimeve të tyre, raporton abcnews.al

Rastet studimore të Calmet

Calmet tha se studimi akademik i forcave të mbinatyrshme mund të kritikohet, por ai këmbënguli se dëshmitë nga dëshmitarë të besueshëm ishin shumë të detajuara për t’u hedhur poshtë si mashtrim ose shpikje. Vlefshmëria e raporteve të ndryshme të vampirëve, këmbënguli ai, meritonte të merrej në konsideratë. Ai dokumentoi rrëfime për ata që pretendonin se shihnin të vdekurit që “kthehen në tokë, flasin, ecin, pushtojnë fshatrat, keqpërdorin si njerëzit ashtu edhe kafshët, thithin gjakun e të afërmi,  dhe më në fund shkaktojnë vdekjen e tyre. .” Këta të pavdekshëm, shkroi ai, “quhen vampirë”.

Një nga rastet më të famshme në koleksionin e Calmet ishte nga kirurgu i ushtrisë austriake Johann Flückinger. Mjeku përshkroi rastin e Arnold Paole, një ushtar dhe viktimë e supozuar e vampirve nga një fshat serb. Për të larguar gjurmët e vampirit, Paole hëngri dheun nga varri i tij dhe u lye me gjakun e tij. Ai vazhdoi jetën e tij si fermer, por vdiq më vonë në një aksident.

Rreth një muaj pas vdekjes së tij, fshatarët pohuan se Paole ishte ringjallur nga të vdekurit dhe kishte vrarë disa njerëz. Duke dyshuar për vampirizëm, fshatarët zhvarrosën trupin e Paole. E gjetën të paprekur – madje edhe thonjtë ishin rritur. Gjaku i freskët mbulonte pjesën e brendshme të arkivolit. Kështu, fshatarët «i futën një shtyllë në zemër, ku u dëgjua një klithmë e frikshme.”

Flokët dhe thonjtë

Calmet vuri në dukje se disa trupa, pas disa muajsh apo edhe vitesh në varr, ishin ende me “gjak”. Në pjesën më të madhe, besimi në vampirizëm u rrit nga mungesa e njohurive për proceset natyrore të dekompozimit pas vdekjes, të cilat, në kushte të caktuara, mund të zgjasin për një periudhë të gjatë kohore.

Një trup mund të ruhet shumë mirë përmes dy proceseve natyrore; njëri prej tyre, saponifikimi, ndodh kur trupi varroset në një mjedis të ftohtë dhe të lagësht, siç është e zakonshme në Europën Lindore. Gjatë procesit të saponifikimit, acidet yndyrore të trupit kthehen në një përbërje dylli, të ngjashme me sapunin, që mbulon kufomën dhe parandalon kalbjen. Një trup i saponifikuar ruan gjithashtu një fleksibilitet të caktuar, siç përshkruhet në veprën e Calmet.

Gjithashtu  flokët dhe thonjtë e vampirëve zgjateshin edhe pas vdekjes. Pas vdekjes, lëkura dehidratohet, duke bërë që ajo të tërhiqet nga gjëndrat e qimeve. Kjo mund t’i bëjë flokët, të duken më të gjata. E njëjta gjë vlen edhe për thonjtë, pasi lëkura rreth tyre tërhiqet dhe i bën më të dukshëm thonjtë.

Thirrja e të pavdekshmëve

Siç ilustrohet nga historia e Arnold Paole, populli besonte se për të vrarë një vampir, arkivoli duhej të hapej dhe kufoma të goditej me një thikë. Me sa duket, kur thika depërtonte në trup, vampiri lëshonte një britmë, një provë tjetër se vampiri ishte akoma gjallë.

Por në fakt ajri  në zgavrën e kraharorit, kur trupi goditet ka të ngjarë të prodhojë zëra ndërsa kalon nëpër zgavrën e fytit. Duke besuar tashmë se ata ishin ballë për ballë me një vampir  kjo zhurmë mund të kishte tingëlluar si një britmë dhimbjeje për dëshmitarët.

Rousseau mund të ketë dyshuar, por besimi se të vdekurit mund të ngriheshin për të terrorizuar të gjallët shkoi përtej arsyes në Europën Lindore të shekujve 17 dhe 18.  Koleksioni i tregimeve të vampirëve të Calmet-it ushqeu  dhe frymëzoi imagjinatën e disa autorëve të shekullit të 19-të—John William Polidori, Joseph Sheridan Le Fanu dhe Bram Stoker—të cilët të gjithë ndihmuan në fillimin e historisë së vampirëve si një zhanër letrar.

(Kosova Sot Online)