Del në ekspozitë mumja e vjetër deri në 1200 vjet

  • E.K /
  • 08 dhjetor 2021 - 15:19
Del në ekspozitë mumja e vjetër deri në 1200 vjet

Një mumje e gjetur në Peru dhe që mendohet të jetë midis 800 dhe 1200 vjeç, doli në ekspozitë këtë javë.

Trupi u zbulua në Universitetin San Marcos në Lima pasi arkeologët raportuan se kishin gjetur mbetjet në një varr nëntokësor në nëntor.

Mbetjet e mumifikuara, të cilat ishin të lidhura me litarë dhe kishin duart që mbulonin fytyrën, u gjetën brenda një strukture nëntokësore jashtë Lima-s.

Universiteti tani po strehon mumjen, si dhe mbetjet e të paktën dy foshnjave dhe objektet e gjetura në varrin e lashtë, ndërsa studiuesit e tij po i analizojnë ato.

“Sot në Universitetin e Madh Kombëtar të San Marcos, në Lima, ne prezantuam zbulimet arkeologjike nga kërkimet e bëra në Cajamarquilla në vitin 2021”, tha Pieter Van Dalen Luna, arkeologu përgjegjës për projektin.

Peruja, ka qindra vende arkeologjike nga kulturat që u zhvilluan para dhe pas Perandorisë Inca, e cila dominoi pjesën jugore të Amerikës së Jugut 500 vjet më parë.

Yomira Huaman, një tjetër arkeologe që udhëhoqi zbulimin, tha se ekipi kishte gjetur një vend të njohur zakonisht si një matricë që përbëhet nga vrima të cilat janë rreth 2 m (6.5 ft) në thellësi.

“Ndërsa hymë më thellë në këtë matricë, gjetëm një vend varrimi me mbetjet e tufës së rrobave të një foshnjeje, bashkëshorte (një stoli artizanale), qeramikë dhe këtë formë fshikëze të lidhur së bashku me të njëjtin fije (si mumja),” tha ajo.

(Kosova Sot Online)