Drejt “destinacionit të shpirtrave”, zbulohen eshtrat e një gruaje që u varros në kanoe 1000 vite më parë

  • E.K /
  • 28 August 2022 - 13:00
Drejt “destinacionit të shpirtrave”, zbulohen eshtrat e një gruaje që u varros në kanoe 1000 vite më parë

Drejt “destinacionit të shpirtrave”, zbulohen eshtrat e një gruaje që u varros në kanoe 1000 vite më parë

Nga Tom Metcalfe, Live Science

Rreth 1000 vite më parë, një grua e re u varros në një kanoe në udhëtimin e saj të fundit në tokën e të vdekurve në atë që sot njihet si Patagonia, sipas një studimi të ri.

Zbulimi ripohon rrëfimet etnografike dhe historike se varrimi në kanoe u praktikua në të gjithë Amerikën e Jugut dhe hedh poshtë idenë se ato mund të jenë përdorur vetëm pas kolonizimit spanjoll, sipas autorëve të studimit.

“Shpresojmë që ky hetim dhe rezultatet e tij të zgjidhin këtë polemikë,” tha arkeologu Alberto Perez, një profesor i asociuar i antropologjisë në Universitetin Katolik Temuco në Kili dhe autori kryesor i studimit.

Kjo lloj metodë është praktikuar në disa zona të Amerikës së Jugut, tha Perez për Live Science.

“Dëshmitë e mëparshme ishin të rëndësishme dhe bazoheshin në të dhëna etnografike, por provat ishin indirekte”, tha ai. Varrimi i përshkruar në studim, në sitin arkeologjik Newen Antug pranë liqenit Lacar në Argjentinën perëndimore, tregon se vajtuesit e varrosën gruan në shpinë në një strukturë druri të krijuar nga një trung i vetëm peme.

E njëjta teknikë është përdorur për mijëra vite për të bërë kanoe, të njohura si “wampos” në kulturën vendase Mapuche dhe provat sugjerojnë se njerëzit indigjenë përgatitën eshtrat e gruas në mënyrë që ajo të mund të nisej për një udhëtim mistik me kanoe për në banesën e saj të fundit në “destinacionin e shpirtrave”, tha Perez.

Varri i gruas është më i hershmi nga tre varret e njohura parahispanike në Newen Antug, të cilin arkeologët  gërmuan midis 2012 dhe 2015, përpara se të ndërtohej një pus në vendndodhjen, e cila është në tokë private.

Vendi shtrihet në ekstremin verior të rajonit të njohur si Patagonia, i cili përbëhet nga stepat e buta, rajonet alpine, brigjet dhe shkretëtirat e pjesës jugore të Amerikës së Jugut.

Sipas të dhënave, gruaja u varros më shumë se 850 vite më parë dhe ndoshta deri në 1000 vite më parë, ndërsa gjinia dhe mosha e saj në vdekje – midis 17 dhe 25 vjeç  u vlerësuan nga kockat e legenit dhe konsumimi i dhëmbëve të saj, sipas studimit. (Dëshmitë sugjerojnë se Mapuche kanë jetuar në rajon që të paktën 600 para Krishtit)

Një enë qeramike dhe modele gjeometrike të kuqe, ishin vendosur në varr pranë kokës së saj. Ky është shembulli më i hershëm i njohur i këtij lloji të qeramikës që përdoret si “dhuratë varri”, sipas studimit, shkruan abcnews.al.

Nisur nga vjetërsia dhe klima e lagësht, kanoja është kalbur dhe kanë mbetur vetëm copa druri. Por provat sugjerojnë se fragmentet erdhën nga e njëjta pemë. ( Austrocedrus chilensis ).

Predhat e gjetura në varr tregojnë se trupi i saj ishte vendosur direkt në një shtrat të Diplodon chilensis , një lloj molusku me ujë të ëmbël që ka të ngjarë të ishte sjellë nga brigjet e liqenit Lacar më shumë se 300 metra larg.

Të gjitha këto aspekte sugjerojnë se gruaja u varros në një varrim tradicional me kanoe që përfaqëson besimin Mapuche se një shpirt duhet të bëjë një udhëtim të fundit me varkë përpara se të mbërrijë në vendin e të vdekurve.

Destinacioni i shpirtrave

Sipas besimit Mapuche, destinacioni i shpirtrave të të vdekurve ishte “Nomelafken” – një fjalë në gjuhën Mapuche që përkthehet në “anën tjetër të detit”  dhe i porsa vdekuri do të bënte një udhëtim me varkë deri në katër vite. Para se të arrinin në një ishull mitik të quajtur Külchemapu ose Külchemaiwe, Perez dhe kolegët e tij shkruan në studim.

Një raport historik i viteve 1840 nga politikani kilian Salvador Sanfuentes vuri në dukje se njerëzit vendas “vendosin varret e të vdekurve të tyre në bregun e një përroi për të lejuar rrymën të çonte shpirtin në tokën e shpirtrave” dhe se kanoet u varrosën si arkivole për të lejuar të vdekurit të vazhdonin këtë udhëtim.

Kjo metodë ka qenë e përhapur në të gjithë Amerikën e Jugut në periudhën para-hispanike, dhe ndoshta për mijëra vite, vuri në dukje Perez.

“Ne kemi arritur në përfundimin se kjo ishte një praktikë e përhapur në kontinent, megjithëse është pak e njohur për arkeologjinë për shkak të problemeve të ruajtjes”, siç është kalbja e drurit në klimat e lagështa, tha ai.

“Se sa të vjetra janë këto metoda ende nuk dihet, por ne e dimë se teknologji të tilla navigimi janë përdorur atje më shumë se 3500 vite më parë, kështu që ne mund ta vlerësojmë atë datë si një afat kohor të mundshëm.”

Studimi i ri ka një rëndësi të madhe shkencore për kërkimin arkeologjik dhe antropologjik në rajonin e Patagonisë, tha Nicolas Lira, një asistent profesor i arkeologjisë, etnografisë dhe historisë në Universitetin e Kilit, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkime.

Ndërkohë, të dhënat historike dhe etnografike sugjerojnë se varrimi me kanoe përfaqëson popullin Mapuche, por kjo marrëdhënie nuk ishte konsiderata e tyre e vetme, tha Skewes.

Për shembull, “pemët janë pjesë e pothuajse çdo aspekti të jetës së përditshme të Mapuche, tha Skewes. “Përveç lidhjes me praktikat mortore, ato janë të lidhura me lindjen e fëmijëve dhe me kujtimet e të vdekurve.

Kjo mund të nënkuptojë se ndërtimi i një kanoe për varrim nga një pemë e vetme mund të kishte një kuptim tjetër, përveç funksionit simbolik të kanoes gjatë udhëtimit të fundit të të vdekurve, tha ai.

(Kosova Sot Online)