Shkencëtarët po mësojnë të lexojnë dhe të ndryshojnë makthet tuaja

  • A.P /
  • 09 November 2022 - 14:58
Shkencëtarët po mësojnë të lexojnë dhe të ndryshojnë makthet tuaja

E zbulova se ëndrra më e frikshme që vajza ime tani në moshën e kolegjit kishte pasur ndonjëherë ishte ajo për këmbët e vrapimit - ose, siç u bënë të njohura në familjen tonë, Këmbët vrapuese, thuajse me shkronja të mëdha zanore. Ajo ishte në kopsht në atë kohë dhe ëndrra ishte pak më shumë se një imazh i një palë getash të zeza, të mbushura nga një pjesë e poshtme e trupit të padukshëm që e ndiqte.

Ishte gjëja e parë që ajo përmendi kur u ngrit në mëngjes dhe e solli përsëri gjatë mëngjesit – qartësisht e shqetësuar. Folëm pak për këtë dhe e pyeta se çfarë mendonte se do të kishin bërë këmbët nëse do ta kishin kapur.

 

"Më kafshoni," u përgjigj ajo.

"Me çfarë?" Unë pyeta.

Kjo e bëri atë të qeshte, por jo aq shumë sa nuk ia përmendi ëndrrën mësueses së saj, e cila e kërkoi të vizatonte një foto dhe më pas ta flisnin së bashku. Frika u zbeh pas kësaj, por kujtesa jo.


I trashë apo jo, fëminor apo jo, The Running Legs kontrolloi disa kuti që në përgjithësi do ta cilësonin atë si një makth. Ajo u kujtua pas zgjimit transmeton gazeta "Kosova Sot Online". - dhe madje mund të ketë qenë arsyeja e zgjimit. Ajo shkaktoi shqetësim të nesërmen. Ai përfshinte rrezik - në rastin e maktheve, më së shpeshti është një lloj agresioni fizik, një aksident i rëndë, një sëmundje ose, po, ndjekja.

Makthet mund të përfshijnë gjithashtu të qenit personi që u shkakton dëm njerëzve të tjerë. "Njerëzit janë qenie sociale," thotë profesori Michael Schredl, një studiues i gjumit në Institutin Qendror të Shëndetit Mendor në Mannheim, Gjermani, dhe ankthet mund të jenë shenjë se një pjesë e kodit social që na mban në linjë gjatë ditës dhe është thelbësor. mjafton kush jemi ne që me sa duket funksionon edhe në gjumë. Që nga koha kur u shfaqëm si specie, ne jemi varur nga pranimi ynë brenda një grupi për vetë mbijetesën tonë, dhe shkelja e rregullave të atij grupi mund të nënkuptojë dëbim. "Unë mendoj se ato makthe tregojnë për atë rëndësi," thotë Schredl.

Do të ishte më mirë për të gjithë ne nëse makthet nuk do të ekzistonin në radhë të parë, por nuk është e çuditshme që ato ekzistojnë. Nëse truri i fjetur po shfaq përgjithmonë filmat ndonjëherë absurdist që janë ëndrrat tona, nuk është çudi që herë pas here do të zgjidhte një film horror. Por ka pyetje të hapura: pse keni një në një natë dhe jo një tjetër; pse disa njerëz vuajnë prej tyre më shumë se të tjerët; çfarë nënkupton përmbajtja specifike e ëndrrave të këqija.


(Kosova Sot Online)