Popullsia e Hënës do të rritet në qiell!

  • A.P /
  • 11 November 2022 - 15:02
Popullsia e Hënës do të rritet në qiell!

Roboti i vetëm banor i Hënës sonë, Yutu-2, është gati të marrë një kompani të merituar në formën e mbi një duzinë rovers dhe zbarkuese shumëkombëshe, transmeton gazeta “Kosova Sot Online” Hëna jonë do t'i bashkohet Marsit për t'u bërë trupi i dytë qiellor në sistemin tonë diellor që do të bashkohet pozitivisht me shkencëtarët e vegjël robotë.

Hëna aktualisht është e banuar nga Yutu-2 i vetmuar – pasardhësi i Yutu-së tani të rrëzuar nga energjia – i cili u ul në sipërfaqen e Hënës në vitin 2019 dhe ka punuar shumë që nga studimi i strukturës nëntokësore të satelitit.

Përpara misionit të Artemis III të drejtuar përsëri në Hënë, një ekip i madh robotësh shumë të specializuar do të zbarkojë gjatë viteve të ardhshme si pjesë e iniciativës së NASA-s për Shërbimet Komerciale Lunar Payload (CLPS).

(Kosova Sot Online)