Hyrja e Orionit në sferën e ndikimit hënor

  • A.P /
  • 18 November 2022 - 15:25
Hyrja e Orionit në sferën e ndikimit hënor

Hyrja e Orionit në sferën e ndikimit hënor do ta bëjë Hënën, në vend të Tokës, forcën kryesore gravitacionale që vepron në anijen kozmike. Kontrollorët e fluturimit do të kryejnë një djegie fluturimi me energji për të shfrytëzuar forcën nga graviteti i Hënës, për të përshpejtuar anijen kozmike dhe për ta drejtuar atë drejt një orbite të largët retrograde përtej Hënës. 

 

Gjatë fluturimit me energji në dalje, Orion do të bëjë afrimin e tij më të afërt - afërsisht 80 milje - mbi sipërfaqen hënore. Katër ditë më vonë, një djegie tjetër duke përdorur Modulin e Shërbimit Evropian do të futë Orionin në orbitën e largët retrograde, ku do të qëndrojë për rreth një javë për të testuar sistemet e anijeve kozmike.

NASA do të ofrojë mbulim të drejtpërdrejtë të fluturimit me energji në dalje të hënën, 21 nëntor, në orën 7:15 të mëngjesit EST,transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. Djegia do të ndodhë në orën 7:44 të mëngjesit, me afrimin më të afërt të Orionit që do të ndodhë menjëherë pas orës 7:57 të mëngjesit. Mbulimi i drejtpërdrejtë televiziv i NASA-s i djegies së futjes së largët të orbitës retrograde të premten, 25 nëntor do të fillojë në orën 16:30. Djegia e futjes do të ndodhë në orën 16:52.

Pas një nisjeje të suksesshme të Sistemit të Nisjes Hapësinore të NASA-s (SLS), Orioni po udhëton në Hënë si misioni i parë i programit Artemis. Raketa u ngrit për testin e fluturimit pa ekuipazh të Orionit në orën 1:47 të mëngjesit të 16 nëntorit EST nga Launch Pad 39B në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida.


(Kosova Sot Online)