Studiuesit gjejnë gjurmë në fosilin 550 milion vjeçar

  • A.P /
  • 25 November 2022 - 15:04
Studiuesit gjejnë gjurmë në fosilin 550 milion vjeçar

Zakonet e lashta dietike të kafshëve më të vjetra të Tokës, të cilat kanë jetuar më shumë se 550 milionë vjet më parë, janë zbuluar nga një ekip ndërkombëtar studiuesish.

Shkencëtarët që kanë analizuar fosilet e lashta të biotës Ediacaran – forma jete që ekzistonin midis 538.8 dhe 635 milion vjet më parë – thonë se ato përfaqësojnë provat më të hershme të ushqimit të konsumuar nga kafshët.

 

Fosilet e një krijese të ngjashme me goditjen e njohur si Kimberella përmbanin komponime që sugjeronin se hante alga dhe baktere nga fundi i oqeanit - jo saktësisht një vakt i përzemërt, por një shenjë se kafsha kishte një gojë dhe një zorrë dhe e trette ushqimin në të njëjtën mënyrë që disa jovertebrorë modernë. bëj.

Bashkautori i studimit, Prof Jochen Brocks, i Universitetit Kombëtar Australian, tha se fosilet nga periudha Ediacaran ishin "disa nga fosilet më të rëndësishme në evolucion, sepse është hera e parë që jeta u bë e madhe, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. Ato janë fosilet më të vjetra të mëdha që mund të shihni me sytë tuaj.”

Kimberella, një krijesë simetrike që gjithashtu mund të lëvizte përreth, ishte një kafshë e avancuar për kohën e saj, sugjerojnë studiuesit.

"Të kesh një zorrë është shumë moderne," tha Brocks, duke e krahasuar atë me kafshët më primitive. “Sfungjerët, koralet dhe kandil deti [për shembull], ata nuk kanë një zorrë normale që kalon nëpër të gjithë trupin.”

"Ne mund të shihnim se zorra [Kimberella] ishte në gjendje të merrte në mënyrë aktive molekulën e kolesterolit dhe të refuzonte molekulat e tjera që nuk donte."

Duke analizuar fosilet e një lloji tjetër kafshe, Dickinsonia, ekipi zbuloi se kjo krijesë e dytë ishte më pak e avancuar, pa gojë apo zorrë.


(Kosova Sot Online)