Receta e Pepës:Speca me gjizë

  • E.K /
  • 19 October 2023 - 09:32
Receta e Pepës:Speca me gjizë

PËRBËRËSIT:

Speca të verdhë,

gjizë,

pak sheqer,

kripë,

qumësht (mundësisht të deleve).

Specat pastrohen nga bishtat dhe farat. Në brendi të çdo speci kalohet gishti i lyer me sheqer. Specat mbushen me gjizë të pastër ose të përzier me djathë.

Qumështi i vluar, i kriposur dhe i ftohur derdhet mbi speca të palosur dhe pasi të depërtojë mbi ta, rëndohen specat me ndonjë enë ose rrjet turshish, mbyllen mirë dhe vendosen në vend të ftohtë.

Variant: Specat e verdhë mishtakë, mbushen me gjizë të përzier me speca djegës të grirë imët. Vendosen 3-4 radhë speca të mbushur, të rreshtuar dhe të shtrënguar me njëri -tjetrin.

Në çdo të dytin rradhë, hidhet një shtresë e hollë me gjizë. Pasi të mbushet ena, hidhet qumështi i vluar, i ftohur dhe i kriposur. Ena mbulohet mirë dhe vendoset në vend të ftohtë. 

(Kosova Sot Online)