A mundet një test i thjeshtë me sytë ta diagnostikojë autizmin?

  • E.K /
  • 19 gusht 2020 - 11:02
A mundet një test i thjeshtë me sytë ta diagnostikojë autizmin?

Një test i thjeshtë me sytë një ditë do të mund ta diagnostikojë autizmin, ka sugjeruar një studim. Refleksi ndaj dritës së lapsit, i ngjashëm me atë që e performojnë mjekët, ka treguar rezultate premtuese në rezultatet preliminare të bëra prej shkencëtarëve. Ekipi nga universiteti në Uashington beson se ky test shumë i lirë mund të ndikojë dhe të dërgojë në diagnostikim më të shpejtë të fëmijëve me këtë gjendje, e po ashtu edhe qasje më të shpejtë në trajtimin e gjendjes.

Të dhënat nga pilot- studimi i tyre janë aq inkurajuese, saqë studiuesit po planifikojnë që të bëjnë teste të tjera me fëmijët, e jo të merren vetëm me laborator. Hulumtuesi kryesor, Dr. Georgina Lynch, thotë: 'Rezultatet tona sugjerojnë se një refleks i fëmijëve ndaj lapsi joinvaziv të nxënësve mund të jetë një matje psikologjike i autizmit. Gjetjet e studimit shtojnë peshë në faktet se fëmijët me autizëm shumë më ngadalë i vërejnë dritat, apo shumë më të ngadalta i kanë lëvizjet apo reflekset e tyre, në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre".

(Kosova Sot Online)