E kishim ditur të gjithë gabim, mishi i kuq shkaktar kryesor i sëmundjes së rëndë

  • E.K /
  • 13 nëntor 2020 - 18:23
E kishim ditur të gjithë gabim, mishi i kuq shkaktar kryesor i sëmundjes së rëndë

Thuajse gjithmonë kërkojnë që në ushqimet të cilat i konsumojmë çdo ditë të karakterizohen nga mishi i kuq.

Kjo për shkak të shijes, por edhe vlerave ushqimore.

Por, në një mendim tjetër kanë dalë studiuesit, pasi dalin në konkluzionin se mishi i kuq shkakton dhe ndihmon njëkohësisht përhapjen e sëmundjes së kancerit.

Sipas studiumit, një pjesë e përgjigjes mund të qëndrojë në një ndërveprim imunitar.

Të ushqyerit dhe zakonet dietike luajnë role kryesore në një gamë të gjerë të gjendjeve shëndetësore, përfshirë diabetin e tipit 2, mbipesha, kanceri, hipertensioni dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Autorët tregojnë për prova se acidi N-glikilneuraminik (Neu5Gc) mund të jetë një faktor rreziku për kancerin kolorektal.

Neu5Gc është një karbohidrat, i pranishëm në ushqimet që rrjedhin nga gjitarët, dhe është i bollshëm në mishin e kuq dhe qumështin.

Ndodh në nivele të ulëta në disa lloje peshqish, por mungon te shpendët.

Njerëzit nuk mund të sintetizojnë Neu5Gc, por kur e konsumojmë, sasi të vogla grumbullohen në sipërfaqet e qelizave.

Tani, studimi i fundit ka vendosur të zgjedhë marrëdhënien midis dietës së një personi dhe niveleve të tyre të Neu5Gc një herë e përgjithmonë.

(Kosova Sot Online)