Ky ilaç shpëtues është bërë nga helmi i gjarprit

  • G.G /
  • 16 nëntor 2020 - 07:54
Ky ilaç shpëtues është bërë nga helmi i gjarprit

Integrilin mund të ketë shpëtuar tashmë mijëra pacientë me sulm në zemër, por shumë nuk e kuptuan se përbërësi kryesor i këtij ilaçi është nga një zvarranik i frikësuar.

Industria e kujdesit shëndetësor kaloi një fazë të vështirë me shfaqjen e koronavirusit, duke shtuar sëmundjet tashmë ekzistuese. Kërkimi për barnat më efektive për të trajtuar pacientët me COVID-19 vazhdon dhe çuditërisht, një ilaç i përdorur për trajtimin e inflamacionit u zbulua se vinte nga një burim shumë i vështirë – helmi i gjarprit.

Studimet kanë treguar se koronavirusi ndikon negativisht në sistemin e frymëmarrjes dhe sistemin kardiovaskular. Mjekët kanë parë mpiksjen e gjakut si një nga ndërlikimet e koronavirusit.

Sandeep Nathan, drejtor i Njësisë së Kujdesit Koronar të Universitetit të Mjekësisë së Çikagos, zbuloi për CNN, se ata kanë një pacient, në mes të viteve tridhjetë, i cili vuante nga një sulm masiv në zemër. Nevojitej një procedurë për pastrimin e enëve dhe vendosjen e stentave. Sidoqoftë, para se të kryhej kjo, duhej administruar hollues të gjakut në mënyrë që të shpërbëheshin mpiksjet. Ndër holluesit e gjakut të përdorur ishte Integrilin, një ilaç i aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në vitin 1998, zakonisht e përshkruar për pacientët me sulm në zemër.

Integrilin mund të ketë shpëtuar tashmë mijëra pacientë me sulm në zemër, por shumë nuk e dinin se përbërësi kryesor i këtij ilaçi vjen nga një zvarranik i frikësuar. Bari nxirret fillimisht nga proteina e helmit të gjarprit të egër.

Nathan deklaroi se ka qindra mijëra pacientë që vuajnë nga sulmet në zemër, çdo vit në SHBA. Një numër i konsiderueshëm i këtyre pacientëve me sulme në zemër trajtohen me agjentë të cilët shumë, përfshirë edhe mjekët, nuk kishin ide se vinin nga helmi i kafshëve.

Nathan tregoi se si Zoltan Takacs, një shkencëtar biomjekësor dhe themelues i ToxinTech, do të gjente burimet origjinale të helmit. Takacs shpjegoi se helmi synon pjesë kritike të trupit siç janë qarkullimi i gjakut dhe funksioni nervor, dhe këto janë po ato sisteme që duhen kontrolluar për të trajtuar sëmundje të ndryshme.

Duhet të theksohet se nuk ka nevojë për “gjueti” për një kafshë çdo herë sepse toksinat mund të kopjohen në laborator. Një shembull i mirë është ekzenatidi, i cili është një ilaç që vjen nga helmi i përbindëshit Gila dhe përdoret në trajtimin e diabetit të tipit 2. Është hardhuca më e madhe vendase në SHBA. Ajo nuk injekton helm, por bllokon viktimën, e përtyp dhe neurotoksinat lëvizin pastaj nëpër brazdat e dhëmbëve.

(Kosova Sot Online)