7 pjesë të trupit që mund të tregojnë moshën tuaj

  • E.K /
  • 04 janar 2021 - 14:31
7 pjesë të trupit që mund të tregojnë moshën tuaj

Kur plakeni, lëkura rreth bërrylave bëhet e rrudhur dhe lirohet. Ka një numër arsyesh pse lëkura juaj e butë e bërrylit mund të bëhet e thatë dhe e lëkundshme. Për shembull, fërkimi i vazhdueshëm nga fërkimi me rrobat dhe tryezën tuaj shton tharjen e lëkurës dhe e bën atë të vijë me kalimin e kohës. Çdo humbje drastike e peshës gjithashtu mund të lirojë lëkurën tuaj të bërrylit.

Duart

Duart janë zakonisht një nga pjesët e para të trupit që tregojnë ndonjë shenjë të plakjes. Ndërsa lëkura juaj plaket, ajo humbet kolagjenin dhe është më e vështirë të mbash lagështi. Kjo mund ta bëjë lëkurën në duar të thatë dhe të kruhet. Venat bëhen gjithashtu më të dukshme me kalimin e moshës, sepse duart tuaja humbin indet e buta.

Thonjtë

Thonjtë janë një barometër i shëndetit tuaj të përgjithshëm dhe ato pasqyrojnë ndryshimet që ndodhin në trupin tuaj me kalimin e kohës. Ndërsa plakeni, rritja e thonjve tuaj ngadalësohet pak, dhe thonjtë tuaj gjithashtu mund të bëhen më të brishtë dhe të prirur për tu thyer.

Qafa

Një nga shenjat më të zakonshme të qafës së plakjes është shfaqja e shiritave muskulorë vertikalë. Një shenjë tjetër që lëkura juaj e qafës po plaket janë njollat ??kafe. Këto mund të zhvillohen si rezultat i dëmtimit të diellit, faktorëve gjenetikë ose çështjeve të tjera shëndetësore si mbipesha.

Gjoksi

Një shenjë tjetër e plakjes së lëkurës së gjoksit është skuqja dhe enët e gjakut të zgjeruara. Ato shkaktohen më shpesh nga dëmtimi nga rrezet UV.

Buzët

Ngjashëm me lëkurën rreth syve, buzët janë shumë më delikate sesa pjesët e tjera të trupit. Buzët gjithashtu mund të krijojnë rrudha, dhe disa zakone, si pirja e duhanit ose ndjekja e tyre, mund të kontribuojnë në vijat e holla të parakohshme rreth buzëve tuaja. Buzët e dehidratuara janë gjithashtu më të prirura për çarje dhe madje ndonjëherë mund të humbin ngjyrën e tyre natyrale.

Flokët

Ndërsa plakemi, flokët tanë jo vetëm që humbin ngjyrën, por edhe vëllimin e tyre. Kur plakemi, rrjedha e gjakut në lëkurën e kokës dhe rreth gjëndrave të flokëve zvogëlohet. Flokët marrin më pak oksigjen dhe vitamina të nevojshme për rritje. Si rezultat, flokët fillojnë të humbin trashësinë e tyre.

(Kosova Sot Online)