Këto ushqime duhet t’i mbani në frigorifer!

  • A.P /
  • 27 janar 2021 - 15:20
Këto ushqime duhet t’i mbani në frigorifer!

Kur bëhet fjalë për ruajtjen e produkteve, ka shumë gjëra që duhet të marrim parasysh për ta mbajtur ushqimin të freskët, të sigurt dhe të shijshëm për aq kohë sa të jetë e mundur. Kushtet e gabuara mund të çojnë në pasoja të pakëndshme, si prishja, rritja e mykut etj. Të gjithë e dimë sesa e rëndësishme është të ruash gjëra si qumështi në frigorifer, por shumë më tepër produkte mund të përfitojnë nga mbajtja e ftohtë, rritja e afatit të ruajtjes së tyre, përmirësimi i shijes dhe më shumë.

Ne duam që ju të shijoni ushqim të freskët, të shijshëm, prandaj do ju tregojmë 10 ushqime të njohura që duhet të filloni t’i mbani në frigoriferin tuaj.

Miell i bardhë

Ky element kryesor i kuzhinës duhet të ruhet në një vend të freskët dhe të errët, idealja në një enë hermetike. Në fakt, mielli i bardhë që është hapur do të jetë mirë në frigorifer për 12 muaj, ndërsa në temperaturën e dhomës, mund të zgjasë vetëm 6 deri në 8 muaj.

Fruta dhe perime të thata

Frutat dhe perimet e thata mund të ruhen në një dollap për një kohë të gjatë, deri në 6 muaj. Sidoqoftë, është e sigurt vetëm për aq kohë sa qëndron e pahapur. Pasi të ndodhë kjo, është më mirë të mbani në frigorifer pasi mund të zgjasin nga 1 muaj në 6 muaj.

Produkte të pjekura

Edhe pse nuk rekomandohet të ruhet buka në frigorifer (aq më tepër nëse është përgatitur në shtëpi), produkte si simitet mund të “jetojnë” më gjatë në frigorifer sesa në raft. Gjithashtu, ruajtja e qeseve të hapura me tortilla në frigorifer i lejon ata të qëndrojnë të freskëta deri në 3 muaj..

Mollët

Ky frut mund të qëndrojë i freskët për muaj nëse ruhet në një qese rezistente ndaj lagështirës në frigorifer. Këshillohet të shmangni larjen e mollëve para se t’i ruani pasi mund të shkaktojë prishje.

Gjalpë natyral kikiriku

Mund të ruajmë gjalpë natyral të kikirikut në temperaturën e dhomës (edhe pse qëndron i freskët për më gjatë në frigorifer). Por sapo të hapet, specialistët këmbëngulin që duhet ta mbani vetëm në një frigorifer.

Frutat agrume

Ne mund të ruajmë portokall, klementinat, grejpfrut dhe fruta të tjera agrumesh për rreth 2-3 javë në një frigorifer dhe vetëm rreth 10 ditë në temperaturën e dhomës. Nuk ka nevojë të vendosni frutat në një enë ose një qese plastike, është më mirë nëse ajri qarkullon.

Humusi

Pavarësisht nëse blini humus të pasterizuar në një dyqan apo bëni në shtëpi, nuk është e sigurt ta mbani në temperaturën e dhomës, sido që të jetë. Ju mund ta ruani produktin e pasterizuar në një frigorifer për rreth 3 muaj dhe 1 javë pasi ta keni hapur. Nëse humusi është tradicional pa konservantë, është e sigurt për t’u ngrënë gjatë një jave.

Arrat

Pasi të hapim një qese me arra, është më mirë t’i vendosni në një enë hermetike në një frigorifer për të ruajtur lagështinë e tyre; në këtë mënyrë, arrat qëndrojnë të freskëta për më gjatë. Gjithashtu, duhet të kujtojmë që arrat e pakripura qëndrojnë më të freskëta se arrat e kripura me kalimin e kohës.

Maja

Majaja është një nga ato produkte që mund të ruhet për një kohë të gjatë nëse mbetet e pahapur në një dollap (për rreth 2 vjet), por pasi të hapet, është shumë e prishshme në kushte të gabuara. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme ta mbash atë në një enë hermetike në një frigorifer. Në këtë mënyrë, mund ta përdorni deri në 4 muaj.

Waffles dhe pancakes

Nëse keni blerë waffles ose pancakes, nuk është e sigurt t’i mbani ato në temperaturën e dhomës. Ne duhet t’i ruajmë këto produkte në frigorifer.


(Kosova Sot Online)