A është uji i gazuar i mirë për shëndetin tuaj?/ Çfarë thonë ekspertët

  • E.K /
  • 30 janar 2021 - 09:26
A është uji i gazuar i mirë për shëndetin tuaj?/ Çfarë thonë ekspertët

Cilat janë përfitimet e pirjes së ujit të gazuar?

Të gjithë e dimë rëndësinë e pirjes së ujit të mjaftueshëm për të qëndruar të hidratuar posaçërisht nëse keni një mënyrë jetese aktive. Për disa njerëz, ulja e sasive të mëdha të H2O thjesht duket e mërzitshme kur ka kaq shumë pije të tjera për të zgjedhur. Uji me gaz është një alternativë e njohur dhe është më e shëndetshme se soda ose alkooli. Kështu, mund të pyesni veten: A është në të vërtetë i mirë uji me gaz për ju?

“Uji i gazuar mund të jetë një mënyrë e mrekullueshme për të mbetur i hidratuar pa marrë një ton sheqer të panevojshëm “, thotë Gabrielle Tafur, RD, një dietologe e regjistruar në Orlando, Florida. Edhe kështu, shton ajo, është e rëndësishme të njihni përbërësit për t’u siguruar që “nuk ka gjithashtu sheqer të shtuar dhe përbërës të tjerë”.

Lloje të ndryshme të ujit të gazuar

Së pari, jo të gjithë ujërat me gaz janë njësoj. Këtu janë ndryshimet midis ujit të gazuar, ujit mineral, sodës së klubit dhe seltzerit.

Ujë me gaz

Uji i gazuar zakonisht vjen në forma të ndryshme dhe përmban ëmbëlsues alternative për t’i dhënë asaj një aromë të ëmbël pa kalori, thotë Tafur. Këto zakonisht janë të lira dhe tregtohen si me kalori të ulët dhe pa sheqer. Uji me gaz është ujë i mbushur me karbonizim, thotë Soma Mandal, MD, një internist i çertifikuar në bord në Summit Medical Group në Berkeley Heights, New Jersey. Zakonisht ndodh natyrshëm dhe shpesh aromatizohet me ëmbëlsues natyralë ose artificialë .

Ujë mineral

Ndryshe nga  uji seltzer dhe uji me gaz, uji mineral ka minerale ( elektrolite ) si kalium ose kalcium. Uji mineral mund të jetë i gazuar ose i palëvizshëm, dhe shpesh kushton më shumë për shkak të përbërësve. “Meqenëse uji mineral me gaz është i gazuar natyrshëm nga një burim ose nga një pus, kjo e bën atë të kushtojë pak më shumë,” thotë Tafur.

Seltzer

Uji Seltzer, uji i mbushur me karbonizim artificial bëhet pa ndonjë agjent ëmbëlsues dhe zakonisht përmban sasi të vogla natriumi, thotë Tafur. “Seltzer është një i preferuari im personal pasi vjen me shumicë, me një çmim të arsyeshëm dhe nuk përmban ndonjë përbërës shtesë,” shton ajo.

Sode klubi

Ashtu si seltzer, soda e klubit është ujë i mbushur me dioksid karboni. Ndryshe nga soda e klubit seltzer gjithashtu përmban minerale të shtuara (zakonisht natrium), thotë Dr. Mandal.

Cilat janë përfitimet e pirjes së ujit të gazuar?

Besoni apo jo, uji i gazuar është po aq hidratues sa uji i zakonshëm, thotë Dr. Mandal. Ky është një lajm i mirë nëse zakonisht e shihni veten të etur pwr ujw tw gazuar. Ashtu si uji i thjeshtë, uji me gaz është një zgjedhje shumë më e mirë sesa pijet me sheqer si sode dhe lëng, thotë Dr. Mandal. “Megjithëse uji i thjeshtë është mënyra më e mirë për të shkuar, unë promovoj ujin e gazuar si një alternativë ndaj sodës”, thotë ajo. “Le ta pranojmë, soda ka shumë sheqer. Dhe uji me gaz mund të jetë një zgjedhje shumë më e mirë për belin dhe dhëmbët tuaj “.

Cilat janë efektet negative të pirjes së ujit të gazuar?

Uji me gaz bëhet duke futur dioksid karboni në ujë, një proces që krijon një acid të dobët të quajtur acid karbonik dhe bën që pH të bjerë. Një pH më i ulët do të thotë që lëngu është bërë më acid. Kjo mund të ndikojë në smaltin e dhëmbëve, duke çuar në erozion të dhëmbëve . Thënë kjo, uji i gazuar  paraqet më pak rrezik për shëndetin e dhëmbëve në krahasim me pijet e gazuara dhe jo të gazuara të ëmbëlsuara me sheqer , për hulumtim në revistat General Dentistry dhe International Journal of Pediatric Dentistry.

(Kosova Sot Online)