Tregoni kujdes! Ja si të ruani higjienën e rregullt të gojës për të shmangur sëmundjet

  • G.G /
  • 16 February 2021 - 10:06
Tregoni kujdes! Ja si të ruani higjienën e rregullt të gojës për të shmangur sëmundjet

Nuk është e rëndësishme vetëm buzëqeshja juaj. Shëndeti juaj i përgjithshëm oral është po aq i rëndësishëm. Ashtu si zonat e tjera të trupit, goja juaj mbushet me baktere dhe ato janë kryesisht të padëmshme.

Sipas Mayo Clinic, goja juaj është pika e hyrjes në aparatin tuaj tretës dhe të frymëmarrjes dhe disa prej këtyre baktereve mund të shkaktojnë sëmundje. Normalisht mbrojtja natyrore e trupit dhe kujdesi i mirë për shëndetin oral mbajnë bakteret nën kontroll.

Sidoqoftë, pa higjienën e duhur orale, bakteret mund të arrijnë nivele që mund të çojnë në infeksione orale, siç janë prishja e dhëmbëve dhe sëmundja e mishit të dhëmbëve.

Problemet me shëndetin tuaj oral gjithashtu mund të kontribuojnë në sëmundje dhe gjendje të tilla si endokarditi, sëmundjet kardiovaskulare dhe pneumonia.

Për të mbrojtur shëndetin tuaj oral, praktikoni higjienë të mirë orale çdo ditë:

Lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë me një furçë të butë duke përdorur pastë dhëmbësh me fluor.

Një furçë dhëmbësh elektrike mund të jetë një alternativë e shkëlqyeshme, veçanërisht për fëmijët, personat me aftësi të kufizuara, të moshuarit dhe njerëzit që kanë artrit ose gjendje të tjera që e bëjnë të vështirë pastrimin e mirë.

Pastroni fillin çdo ditë.

Përdorni gargarë për të hequr grimcat e ushqimit të mbetura pas pastrimit dhe pastrimit të dhëmbëve me pe.

Hani një dietë të shëndetshme dhe kufizoni ushqimin me sheqerna të shtuara.

Zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve çdo tre muaj, ose më shpejt nëse shpohet flokët ose janë konsumuar.

Programoni kontrolle dhe pastrime të rregullta dentare.

Shmangni përdorimin e duhanit.

(Kosova Sot Online)