Mos e prekni kur shkoni nëpër dyqane: Ky produkt mund ta rrezikojë shëndetin tuaj

  • E.K /
  • 24 shkurt 2021 - 14:44
Mos e prekni kur shkoni nëpër dyqane: Ky produkt mund ta rrezikojë shëndetin tuaj

Për shkak të koronavirusit, bota ka filluar të bashkohet me masat parandaluese që ndihmojnë në shtypjen e përhapjes së virusit. Këto masa përfshijnë larjen e duarve rregullisht, mbajtjen e distancës fizike dhe mbajtjen e një maske mbrojtëse.

Edhe pse vaksinimi kundër covid-19 është duke u zhvilluar në të gjithë botën, ne nuk duhet të relaksohemi plotësisht akoma. Ende duhet t'i përmbahemi zakoneve të caktuara të higjienës dhe ka disa këshilla kryesore higjienike për të mbrojtur veten nga viruset ose bakteret.

Gjegjësisht, një nga artikujt më të papastër që gjendet në dyqane është shporta e produkteve. Këto shporta janë plot me baktere. Ndryshe nga sendet e tjera që klientët shpesh prekin, shportat e ushqimit kanë potencialin më të madh për transmetimin e baktereve nga një person tek tjetri.

Ekspertët deklarojnë se dorezat e shportave ka më pak të ngjarë të pastrohen rregullisht, dhe madje edhe kur ato dezinfektohen, është e vështirë ta bësh atë plotësisht.

Ka vende në shporta ku lakrat mund të tërhiqen lehtësisht dhe të cilat janë të vështira për t'u arritur edhe kur pastrohen. Ishte e pamundur që një tregtar të pastrojë çdo çarje në shporta.

Për të mbrojtur veten nga mikrobet, rekomandohet të përdorni karrocat e blerjeve në vend të shportave. Ju lehtë mund të fshini dorezën e karrocës duke përdorur peceta antibakteriale.

Kur të keni mbaruar pazarin, dezinfektoni duart. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) këshillojnë përdorimin e një dezinfektuesi që përmban të paktën 60% alkool.

Edhe kur mbaron pandemia, mbani në mend këto këshilla pasi ato do t'ju ndihmojnë të mbroni nga mikrobet, viruset dhe bakteret që mund të ekspozoheni.

(Kosova Sot Online)