Pse disa foshnja lindin me flokë dhe disa jo?

  • E.K /
  • 09 prill 2021 - 14:20
Pse disa foshnja lindin me flokë dhe disa jo?

Ka shumë histori rreth asaj që mund të ndikojë në rritjen e flokëve të një fëmije.

Ekspertët besojnë se ka disa shkaqe, nga gjenetika te sasia e hormoneve gjatë shtatzënisë.

Bebet lindin me të gjitha gjëndrat e flokëve që do të kenë ndonjëherë gjatë jetës së tyre. 

Sidoqoftë, flokët e një fëmije, ose mungesa e tyre, mund të të kujtojë pak flokët që do të ketë kur të plaken.

Fëmija i lindur me shumë flokë mund të bëhet tullac disa muaj më vonë, dhe një fëmijë tullac mund të rritet flokë të trashë pas një kohe. 

Fijet e tyre të reja mund të jenë dukshëm të ndryshme nga flokët e tyre të parë.

Gjenetika mund të jetë përgjegjëse

Edhe pse ekspertët nuk janë 100 për qind të sigurt pse disa foshnje lindin me flokë dhe disa jo, ata besojnë se gjenet janë pjesërisht përgjegjës për këtë.

Flokët zakonisht fillojnë të rriten rreth javës së tridhjetë të shtatzënisë.

Në këtë rast fëmija nuk ka as grupin e nënës dhe as atë të babait

Hormonet e nënës

Nivelet e hormoneve gjatë shtatzënisë janë të larta, dhe kjo gjithashtu mund të ndikojë në rritjen e flokëve të foshnjës.

Foshnjave "tullace" nuk u mungojnë domosdoshmërisht ushqyesit

Nëse fëmija juaj ka lindur me shumë pak flokë ose është pothuajse tullac, kjo nuk është një shqetësim. 

Me ekzaminime të rregullta në vitin e parë të jetës, pediatrit do të monitorojnë zhvillimin e tij.

Ndonjëherë mungesa e hekurit në trupin e foshnjës mund të ndikojë në rritjen e flokëve, por në çdo rast, rekomandohet të konsultoheni me një mjek.
Qime Lanugo

Nga fundi i shtatzënisë, ato bien dhe ndonjëherë mund të shihen tek foshnjat e lindura para kohe.

Roli i tyre është të mbrojnë foshnjën nga dëmtimet nga lëngu amniotik, si dhe vernix, një shtresë e bardhë në lëkurën e foshnjës.

Zhduket gjithashtu para përfundimit të shtatzënisë.

Rënia e flokëve tek foshnjat është normale

Shumica e të porsalindurve humbin një pjesë ose të gjithë flokët e tyre në gjashtë muajt e parë të jetës.

Është e zakonshme që ata të humbin flokët e tyre për shkak të fërkimit të kokës me sipërfaqen në të cilën flenë.

Do të ketë më pak fërkime të tilla kur ata të fillojnë të lëvizin dhe të ulen më shumë, dhe jo vetëm të shtrihen, shkruan Bright Side.

Disa foshnja gradualisht humbin flokët e tyre dhe rriten flokë të rinj në të njëjtën kohë, ndërsa disa së pari humbin flokët e tyre të porsalindur plotësisht, dhe pastaj rriten flokë të rinj.

(Kosova Sot Online)