Nga diabeti te kanceri – Mitet për sheqerin

  • E.K /
  • 10 prill 2021 - 16:45
Nga diabeti te kanceri – Mitet për sheqerin

Gjatë shekujve, sheqeri kristalor ka pushtuar pothuajse tërë njerëzit në botë. Ai ndër vite ka nxitur edhe diskutime dhe polemika të ashpra me rëndësinë e tij.

Sheqeri i grimcuar është një sheqer i përbërë, ose disakarid, i njohur si saharozë, e cila përbëhet nga glukoza dhe fruktoza. Gjatë tretjes, trupi zbërthen disakaridet në monosakaride.

Në vazhdim janë disa nga mitet që janë transmetuar vite me radhë rreth sheqerit.

Sheqeri krijon varësi

Disa ekspertë besojnë se sheqeri është një substancë që shkakton varësi.

Sheqeri i bën fëmijët hiperaktivë

Ky është mbase miti më i zakonshëm që lidhet me sheqerin: ngrënia e karameleve bën që fëmijët të jenë më hiperaktivë. Në fakt, nuk ka asnjë provë shkencore që sheqeri rrit hiperaktivitetin në shumicën dërrmuese të fëmijëve.

Sheqeri shkakton diabet

Një mit tjetër relativisht i zakonshëm është se sheqeri drejtpërdrejt shkakton diabet. Sidoqoftë, nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë midis të dyjave. Konfuzioni mbase lind sepse ekziston një lidhje e brendshme midis niveleve të sheqerit në gjak dhe diabetit.

Historia është pak më e komplikuar, megjithatë mbipesha është faktorë rreziku për diabetin e tipit 2, dhe konsumimi i niveleve të larta të sheqerit rrit mundësinë e shfaqjes së mbipeshës ose mbipeshës. Sidoqoftë, sheqeri nuk është shkaku direkt i diabetit të tipit 2.

Shmangni frutat kur bëni dietë

Frutat janë të shijshme, pjesërisht sepse janë të ëmbla, falë sheqernave që ndodhin natyrshëm. Për shkak të përmbajtjes së sheqerit, disa njerëz besojnë se duhet të shmangim ngrënien e frutave kur mbajmë një peshë të moderuar.

Ky është një mit. Frutat përmbajnë një sërë përbërësish të shëndetshëm, duke përfshirë një larmi vitaminash dhe mineralesh, dhe fibra.

Ne duhet të eliminojmë sheqerin nga dieta jonë

Meqenëse e dimë që konsumimi i sheqerit të tepërt është i dëmshëm për shëndetin, ka kuptim të zvogëlojmë marrjen. Sidoqoftë, nuk është e nevojshme ta heqim atë plotësisht nga dieta jonë.

Siç u theksua, frutat përmbajnë sheqer dhe ato përfitojnë shëndet, kështu që largimi i tij nga dieta do të ishte kundër-produktive.

Sheqeri shkakton kancer

Pavarësisht nga thashethemet, shumica e ekspertëve nuk besojnë se sheqeri shkakton drejtpërdrejt kancer ose nxit përhapjen e tij.

Qelizat e kancerit ndahen me shpejtësi, që do të thotë se ato kërkojnë shumë energji, të cilën sheqeri mund të sigurojë. Kjo, ndoshta, është rrënja e këtij miti.

(Kosova Sot Online)