Pse nuk duhet të hani ushqime pa gluten

  • G.G /
  • 22 prill 2021 - 13:00
Pse nuk duhet të hani ushqime pa gluten

Njerëzit zakonisht fillojnë të hanë ushqim pa gluten pasi janë diagnostikuar me sëmundje celiake; një çrregullim i tretjes që dëmton zorrën e hollë kur ekspozohet ndaj glutenit. Të tjerë mund të kenë ndjeshmëri ndaj glutenit ose ndaj grurit. Nga ana tjetër, disa njerëz thjesht duan të provojnë nëse heqja nga dieta e ushqimeve me gluten, ndikon pozitivisht apo negativisht në shëndetin e tyre.

Një studim nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit ka treguar një lidhje jo të shëndetshme midis reduktimit të glutenit dhe sëmundjeve të zemrës.

Zemra juaj ka nevojë për drithëra

Sondazhi analizoi 100,000 pjesëmarrës pa histori të sëmundjes koronare të zemrës (64,714 gra dhe 45,303 burra) nga 1986 – 2010, duke u kërkuar atyre që t’u përgjigjen pyetjeve çdo katër vjet.

“Duket se ata individë që konsumuan nivelet më të ulëta të glutenit dietik kishin një rrezik 15% më të lartë të sëmundjeve të zemrës”, thotë udhëheqësi i studimit Andrew Chan, një profesor i asociuar në Harvard.

Ju mund të pyesni veten,  si është e mundur?  Për shumicën e njerëzve, duke shmangur glutenin do të thotë se ata po kapërcejnë kokrra jo shumë të mira të bardha dhe të rafinuara. Të mos ngrënit makaronave dhe petulla është një zgjedhje e shëndetshme, por heqja dorë totalisht nga gluteni shkakton probleme në zemër.  Kushdo që nuk është diagnostikuar me sëmundje celiake ose nuk ka një ndjeshmëri ndaj glutenit mund të vendosë përsëri në menu drithëra të shëndetshëm për zemrën.

(Kosova Sot Online)