Rëra e plazhit, më e ndotur sesa uji i detit

  • E.K /
  • 10 May 2021 - 10:48
Rëra e plazhit, më e ndotur sesa uji i detit

Ekspertët kanë konstatuar se rëra e plazhit përmban 100 herë më shumë substancë të fekaleve sesa uji i detit. Kërkuesit shkencorë nga Havai kanë filluar të hulumtojnë pse kjo është kështu. Ata kanë konstatuar se mikrobet shkatërrohen shumë më ngadalë në rërë, sesa në ujë. Bakteret fekale mund t'ju shkaktojnë dhembje të barkut, vjellje dhe diarre. E, shumë prej nesh që mbulojnë tërë trupin me rërë të plazhit? Jam i sigurt se, ata që e lexojnë këtë lajm, nuk do ta bëjnë më një veprim të tillë.

Në anën tjetër, ekspozimi në ujë të detit, i cili është i kontaminuar me ujëra të zeza, shkakton probleme gastrointestinale, si dhe probleme me frymëmarrje dhe ekzantemë në lëkurë. Në anën tjetër, shkencëtarët kanë konstatuar se mjekra përmban më shumë baktere sesa një tualet. Mikrobiologu John Golobic zbuloi se në shumicën e mjekrave ekzistojnë bakteret enterike, të cilat jetojnë në zorrë.

(Kosova Sot Online)