Pilula me domate që mund të ndalojë efektet e dëmshme të diellit në lëkurë

  • E.K /
  • 05 qershor 2021 - 09:57
Pilula me domate që mund të ndalojë efektet e dëmshme të diellit në lëkurë

Të ngrohtit e madh zakonisht na dërgon të kapemi për kremra kundër diellit. Por tani, disa ekspertët paralajmërojnë se kjo nuk na mbron kundër rrezeve të dëmshme të diellit: rrezeve infra të kuqe. Kremrat konvencionale janë të dizajnuara ta bllokojnë dritën ultravjollcë - UVA dhe UVB - rrezet që dëmtojnë dhe djegin lëkurën. Megjithatë, këto produkte nuk i bllokojnë rrezet infra të kuqe. Këto rreze, transmetojnë të nxehtit, ngritin temperaturat e lëkurës dhe janë përgjegjëse për të nxehtit që e ndjeni kur qëndroni në diell.

Në bazë të disa studimeve në kafshë, rrezet infra të kuqe A mund të luajnë rol në shfaqjen e kancerit dhe në plakjen e lëkurës. Por, si ta mbroni veten tuaj? Dr Lowe merr likopenn (një antioksidues në domate dhe në frutat me ngjyrë të kuqe) dhe koenzimat me suplemente "Q10" dhe vendos kremin kundër rrezeve të dëmshme. Disa studiues britanik thonë se duhet bërë studime të mëtejme para se tëhuhet se nevojitet mbrojtje e veçantë nga rrezet infra të kuqe A.

(Kosova Sot Online)