Kafeja mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë

  • A.P /
  • 06 July 2021 - 15:08
Kafeja mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë

Një studim i ri nga Britania e Madhe zbuloi se pirja e kafesë shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kronike dhe kushteve të tjera të shëndetit të mëlçisë. Shkencëtarët aktualisht po punojnë për të shqyrtuar mundësinë e përfshirjes së kafesë në trajtimin e këtyre sëmundjeve.

Studimi, i botuar në revistën BMC Public Health këtë muaj, tregoi se njerëzit që pinë kafe kanë 21 për qind rrezik të reduktuar të sëmundjes së mëlçisë dhe 49 për qind rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë, raporton Healthline.

Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek njerëzit që pinin kafe të bluar në krahasim me ata që pinin kafe të çastit. Ky hulumtim paraqet prova të reja dhe kontribuon në teorinë se kafeja përfiton shëndetin e mëlçisë.

Studiuesit vlerësuan të dhënat shëndetësore të 495.585 njerëzve që u ndoqën për një mesatare prej 10 vjetësh. Nga ai grup, 78 për qind konsumuan kafe të bluar me kafeinë, kafe të çastit ose kafe pa kafeinë dhe 22 për qind nuk konsumuan kafe.

Gjatë studimit, kishte 3.600 raste të sëmundjes kronike të mëlçisë ose steatozës, një akumulim yndyre në mëlçi. Janë raportuar edhe 184 raste të karcinomës hepatocelulare, kancer të mëlçisë.

Ata që pinë kafe kishin një rrezik prej 21 për qind të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes kronike të mëlçisë dhe një rrezik 20 për qind më të ulët të mëlçisë yndyrore. Pjesëmarrësit e hulumtimit që pinë kafe gjithashtu kishin një rrezik prej 49 për qind të zvogëluar të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë.

Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek ata që pinin kafe të bluar me kafeinë. Megjithëse kafeja e çastit dhe kafeja pa kafeinë shoqërohen me përfitime shëndetësore, kafeja e bluar ka pasur efektet më të mëdha.

Sipas studiuesve, kafeja e bluar përmban nivelet më të larta të kahveol dhe kcafestol, dy përbërës që mendohet se mbrojnë nga sëmundja e mëlçisë. Përfitimet shëndetësore u zvogëluan nga katër deri në pesë filxhanë kafe në ditë.

(Kosova Sot Online)