Katër shenja që tregojnë se mënyra si i lani dhëmbët po i dëmton ata! Ja si duhet të veproni në të vërtetë

  • G.G /
  • 10 korrik 2021 - 15:25
Katër shenja që tregojnë se mënyra si i lani dhëmbët po i dëmton ata! Ja si duhet të veproni në të vërtetë

Disa njerëz mendojnë se për të hequr pllakat nga dhëmbët e tyre, duhet t’i lajnë ato më fort. Sidoqoftë, kjo nuk është e vërtetë. Arsyeja pse keni nevojë për një furçë dhëmbësh është thjesht sepse një leckë nuk mund të arrijë të gjitha cepat e gojës tuaj. Pra, nuk ju duhet presion, por përkundrazi, një pastrim i plotë gjithkund rreth gojës tuaj.

“Bright Side” dëshiron t’ju paralajmërojë për 4 problemet më të zakonshme që do të hasni nëse i pastroni më shumë seç duhet dhëmbët.

Mishrat e dhëmbëve kanë filluar të tërhiqen.

Dhëmbët mbrohen nga smalti, i cili mund të dëmtohet rëndë nga pastrimi me forcë. Dhe duke dëmtuar smaltin, mishrat e dhëmbëve mund të fillojnë të tërhiqen, duke i ekspozuar rrënjët e dhëmbëve ndaj një rreziku të madh. Nëse dhëmbët arrijnë në këtë pikë, mund t’ju duhet të shtoni mbushje ose edhe të hiqni dhëmbë që nuk janë më të shëndetshëm. Sipas stomatologëve, rreth 10% -20% e popullsisë në të gjithë botën kanë dëmtuar mishrat e dhëmbëve për shkak të pastrimit të tepërt të tyre.

Dhëmbët janë shumë të ndjeshëm.

Ngjashëm me mishrat e dhëmbëve, dhëmbët mund të bëhen të ndjeshëm kur smalti pastrohet. Kjo sepse rrënjët e dhëmbëve janë të pambrojtur dhe, për këtë arsye, nervat e tyre goditen rëndë. Nëse e keni tepër të vështirë të pini pije shumë të nxehta ose shumë të ftohta dhe të kafshoni ushqime të forta, atëherë duhet të vizitoni mjekun. Ju gjithashtu duhet të filloni të lani dhëmbët në mënyrë më të qetë dhe të butë.

Fijet e furçës suaj të dhëmbëve duken të konsumuara.

Furçë dhëmbësh e konsumuar është shkaku më i zakonshëm i problemeve dentare, që do të thotë se shumë njerëz i lajnë dhëmbët e tyre gabim. Kjo ndodh sepse ato lahen shumë fort ose përdorin furça dhëmbësh me fije të forta. Pra, nëse furça juaj e dhëmbëve duhet të zëvendësohet çdo javë, atëherë ju po e përdorni atë me shumë forcë. Në të vërtetë ju duhet ta zëvendësoni atë çdo 3-4 muaj.

Dhëmbët afër mishit të dhëmbëve nuk janë shumë të ndritshëm ose me shkëlqim.

Arsyeja pse dhëmbët janë pak më të errët nën mishrat e dhëmbëve është se ata nuk janë të mbrojtur nga smalti. Kjo ndodh kur mishrat e dhëmbëve fillojnë të tërhiqen. Kjo sepse dhëmbët që shfaqen nga poshtë janë me ngjyrë të verdhë ose më të errët. Pa pasur smalt për t’i mbrojtur, ata janë të ekspozuar ndaj të gjitha llojeve të mikrobeve dhe baktereve. Kështu, problemi shkon edhe më thellë, duke rrezikuar të gjithë shëndetin e dhëmbëve tuaj.

(Kosova Sot Online)