Mishi i kuq dhe i përpunuar sëmurin zemrën

  • E.K /
  • 22 korrik 2021 - 11:07
Mishi i kuq dhe i përpunuar sëmurin zemrën

Mishi i viçit, qengjit, derrit dhe mishi i përpunuar rrisin rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës, më vonë gjatë jetës. Ky konstatim vije nga një meta-analizë e re e mbi 1.4 milion njerëzve, që u ndoqën për 30 vjet.

Sipas studimit rreziku për sëmundjen koronare të zemrës u rrit ndërsa sasia e mishit u rrit gjithashtu. Për çdo 50 gramë mish viçi, qengji dhe derri të ngrënë, rreziku i sëmundjes koronare të zemrës rritet për 9 përqind. Kurse për çdo 50 gramë mish të përpunuar si proshutë ose suxhuk të ngrënë, rreziku rritet me 18%.

“Kjo është në përputhje me ato që janë gjetur për kancerin e zorrëve, ku mishi i përpunuar ka qenë me rrezik më të lartë sesa mishi i kuq,” tha bashkë autorja e studimit Anika Knüppel, raporton CNN.

Mirëpo në anën tjetër sipas raportit ngrënia e mishit të shpezëve, si mishi i pulës dhe gjelit të detit, nuk është me rrezik për shkaktimin e sëmundjeve koronare të zemrës.

E quajtur edhe sëmundja e arterieve koronare, ajo është shkaku kryesor i vdekjeve dhe paaftësisë në mbarë botën. Sëmundja zhvillohet kur depozitat yndyrore të kolesterolit krijojnë grumbullim të pllakave në muret e arterieve që furnizojnë zemrën me gjak.

Studimi gjithashtu ka gjetur se dietat më të mira për të ndjekur, që të zvogëlohet rreziku i sëmundjeve të zemrës janë me bazë bimore.

(Kosova Sot Online)