10 gjëra të përditshme që fshehurazi shkatërrojnë lëkurën tuaj

  • E.K /
  • 13 August 2021 - 13:47
10 gjëra të përditshme që fshehurazi shkatërrojnë lëkurën tuaj

Le ta pranojmë, të gjithë shpresojmë dëshpërimisht që lëkura të na plaket si vera e mirë. Dhe ndërsa pamja jonë është disi gjenetike, ajo që është interesante është se 90% e mënyrës se si plaket lëkura jonë varet plotësisht nga ne dhe rutina jonë e përditshme e kujdesit të lëkurës.

Ne hetuam 10 nga zakonet më të shpeshta të përditshme që po shkatërrojnë lëkurën tuaj, dhe më poshtë do të zbuloni se nuk është aq e vështirë t’i shmangësh ato dhe të kesh lëkurë më të mirë brenda një kohe të shkurtër.

Të lejosh që produktet e flokëve ta prekin lëkurën tuaj

Shumë produkte flokësh, përfshirë shampon, kondicionerin dhe agjentët e tjerë të stilimit të flokëve, prodhojnë efekte bllokuese të poreve në lëkurën tuaj dhe shkaktojnë plasaritje si aknet, puçrrat dhe acarime të tjera në lëkurën e kokës dhe fytyrës.

Kjo ndodh sepse produktet e flokëve shpesh përbëhen nga sulfate që dihet se bllokojnë poret e lëkurës tuaj.

Për të parandaluar këtë, duhet të konsideroni kalimin në produkte të flokëve jo sulfate. Për më tepër, për mbrojtje më të mirë, është e dobishme të përdorni një brez djerse në ballin tuaj dhe të mbuloni fytyrën me një peshqir të pastër herën tjetër kur përdorni produkte flokësh.

Përdorimi i shumë produkteve për kujdesin e lëkurës

Kalimi në mes të disa produkteve të kujdesit të lëkurës mund të jetë sfidues për lëkurën tuaj, pasi ruajtësit dhe përbërësit e rinj mund të kontribuojnë në mënyrë aktive në shfaqjen e akneve dhe të përkeqësojnë lëkurën. Kjo gjithashtu përfshin produkte për kujdesin e lëkurës nga aknet, të cilat mund të ndikojnë negativisht në lëkurën tuaj nëse përdoren shumë.

Në vend që të eksperimentoni me produkte të ndryshme për kujdesin e lëkurës, provoni t’i përmbaheni 1 ose 2 dhe jepuni atyre kohë për të prodhuar një efekt të dobishëm.

Përdorimi jo i duhur i produkteve të heqjes së qimeve të fytyrës

Heqja e gabuar e qimeve të fytyrës me produkte komedogjene që kanë karakteristika të bllokimit të poreve, shpesh mund të shkaktojnë plasje të akneve në fytyrën tuaj. Pra, ju në thelb po ndërroni një problem me një tjetër.

Për t’u siguruar që po i pastroni saktë qimet e fytyrës dhe parandaloni acarimet e mëtejshme në lëkurën tuaj, shmangni produktet me përbërësit më të zakonshëm të bllokimit të poreve (si vaji i kokosit, vaji i palmës dhe embrioni i grurit), përmbajuni kozmetikës jo toksike dhe përpiquni të kërkoni etiketa jo-komedogjene.

Udhëtimi në një vend të ri

Kur udhëtoni në ndonjë vend të ri, ju i ekspozoheni një mjedisi të ri që mund të jetë i dëmshëm për lëkurën tuaj. Faktorë të tillë si efekti i diellit, nxehtësia, i ftohti dhe lagështia mund të kontribuojnë në përkeqësimin e papritur të lëkurës, duke shkaktuar plasje të akneve.

Për të parandaluar çdo efekt negativ që një ndryshim në mjedis mund të paraqesë në lëkurë, është më mirë të përshtateni me kushtet e reja që po hyni. Shmangni ekspozimin e zgjatur të lëkurës dhe përdorni krem ​​kundër diellit, mundësisht me oksid zinku. Dhe nëse jeni të ekspozuar ndaj temperaturave të ftohta, përpiquni të shmangni dehidratimin e lëkurës duke e hidratuar atë.

Toksinat në pastruesin tuaj të grimit

Një tjetër kozmetikë e zakonshme që mund të shkaktojë bllokimin e poreve dhe plasjen e akneve janë përbërësit toksikë që gjenden në pastruesin tuaj të kozmetikës. Ndërsa produktet e kozmetikës janë problematike në vetvete, rutina e kujdesit të lëkurës që përdoret për të hequr përbërjen gjithashtu kontribuon në acarimin e lëkurës.

Edhe një herë, zgjidhja e këtij problemi do të ishte përdorimi i produkteve jo-komedogjene. Gjithashtu, ne do të sugjeronim larjen e plotë të fytyrës kur hiqni grimin për të hequr në mënyrë efektive çdo grumbullim të grimit, vajit dhe papastërtisë pas një dite të gjatë.

Ngrënia e ushqimit të përpunuar

Ushqimet me karbohidrate të larta, si ëmbëlsira ose hamburgerë, mund të provokojnë shfaqjen e akneve. Për shkak të indeksit të tij të lartë glicemik, ushqimi i pasur me karbohidrate mund të shkaktojë acarim të lëkurës pasi ndikon drejtpërdrejt në nivelet e sheqerit në gjak.

Për të siguruar që lëkura juaj të mos ndikohet negativisht nga një dietë e pasur me karbohidrate, sigurohuni që të shkurtoni ushqimet dhe të mbështeteni më shumë në ato me proteina të larta me më shumë substanca të shëndetshme, dhe natyrisht, konsumoni shumë fruta dhe perime.

Fjetja në bark

Jastëku juaj thith gjithçka, dhe kur flini, fytyra juaj është e ngjeshur ngushtë me të gjitha materialet në jastëk, gjë që nga ana tjetër shkakton plasje të akneve dhe bllokon poret tuaja.

Ne shpesh vërshojmë në gjumë, veçanërisht kur flemë në njërën anë të fytyrës, gjë që rezulton që poret tona të bllokohen dhe fytyra të thith materiale negative që mund të shkaktojnë shpërthime të akneve dhe acarim të lëkurës. Për të shmangur këtë dëm në lëkurë, provoni të flini në shpinë.

Fërkimi i tepërt i fytyrës me një leckë larëse

Kur e fërkoni shumë fytyrën me një leckë larëse, ju e ekspozoni lëkurën tuaj në një shtresim shtesë që ka një ndikim negativ në ngjyrën tuaj.

Për t’u siguruar që nuk shkaktoni acarim të padëshiruar të lëkurës, lajeni fytyrën me një leckë 3 deri në 4 herë në javë dhe minimizoni ekspozimin ndaj shtresimit të panevojshëm.

Larja me ujë shumë të nxehtë ose të ftohtë

Kur bëhet fjalë për shëndetin e lëkurës tuaj, temperatura e ujit është çelësi. Uji i ftohtë nuk heq në mënyrë efektive të gjitha grumbullimet e panevojshme në lëkurën tuaj, ndërsa uji i nxehtë dihet se irriton dhe than lëkurën.

Temperatura më e mirë e ujit për pastrim efektiv të lëkurës do të ishte e vakët, pasi heq grumbullimin në lëkurën tuaj duke ruajtur vajra të shëndetshëm në proces. Mundohuni të gjeni atë “vend të ëmbël”, përdorni ujë me një temperaturë rreth 36.5 ºC në 40.5 ºC.

Mos larja e fytyrës në mëngjes

Vaji, papastërtia dhe grumbullimi i baktereve janë rezultat i një gjumi të gjatë të natës. Dhe ndërsa flemë natën, lëkura jonë i nënshtrohet një procesi riparimi, i cili në këmbim bën që lëkura jonë të prodhojë vaj dhe toksina.

Nëse ai grumbullim nuk lahet siç duhet në mëngjes, mund t’i plakë seriozisht fytyrat tona, të kontribuojë drejtpërdrejt në më shumë rrudha dhe të ndërhyjë në produktet e kujdesit të lëkurës, siç është kremi kundër diellit. Kjo është arsyeja pse rekomandohet të lani fytyrën tuaj në mëngjes në mënyrë që të freskoheni, pastroni poret dhe të filloni ditën me lëkurë më të freskët.

(Kosova Sot Online)