Mjekët thonë se truri është akoma aktiv pas vdekjes!

  • 14 gusht 2021 - 16:05
Mjekët thonë se truri është akoma aktiv pas vdekjes!

Truri është një organ absolutisht i mahnitshëm.

Ka ende shumë për të mësuar në lidhje me të, dhe duket se çdo ditë shkencëtarët po zbulojnë më shumë për aftësitë e tij unike.

Tani, hulumtimi i ri nga Shkolla e Mjekësisë Langone në New York sugjeron që truri i njeriut ende punon pasi zemra ndalon.

Dr Sam Parnia, drejtor i kujdesit kritik dhe kërkimit të ringjalljes, po udhëheq studimin dhe ka kaluar vite duke studiuar trurin e njeriut.

Ai ka bërë studimin më të madh mbi temën e përvojave pranë vdekjes dhe tani po shikon se si funksionon truri pas vdekjes.

Doktor Parnia dhe ekipi i tij biseduan me pacientët me arrest kardiak, si dhe mjekë dhe infermierë dhe zbuluan se disa pacient kishin funksion të trurit edhe pasi u shpallën të vdekur.

Hulumtimi i tij është absolutisht magjepsës dhe mund të ketë implikime serioze në mënyrën sesi e kuptojmë jetën dhe vdekjen.

Sipas Dr Parnia, truri është ende aktiv pas vdekjes. Gjatë studimit, Dr Parnia dhe ekipi i tij studiuan “Teknikisht, kështu e merrni momentin e vdekjes – gjithçka bazohet në momentin kur zemra ndalon”, tha Dr Parnia për  Live Science.

Ajo që Dr Parnia zbuloi ishte se truri nuk ishte “mbyllur” plotësisht kur zemra ndaloi. Në fakt, truri vazhdon të punojë mirë pasi zemra ndalon së rrahuri – kështu që edhe nëse jeni zyrtarisht “i vdekur”, truri juaj mund të jetë ende duke funksionuar.

(Kosova Sot Online)