Efektet pozitive që kanë domatet në shëndetin e zemrës

  • E.K /
  • 18 gusht 2021 - 11:47
Efektet pozitive që kanë domatet në shëndetin e zemrës

Një dietë me bazë bimore mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

 Sidoqoftë, një analizë e fundit që rishikoi gati 100 studime zbuloi se ushqime të caktuara me origjinë bimore mund të kenë një efekt veçanërisht të fortë në zvogëlimin e rrezikut të llojeve të ndryshme të sëmundjeve të zemrës.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara. 

Në një meta-analizë, të publikuar në një studim kardiovaskular më 6 korrik, studiuesit nga Universiteti i Napolit hetuan lidhjen midis rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe dietës.

Në mënyrë të veçantë, ata shikuan mishin e kuq, shpendët, vezët, produktet e qumështit, arrat dhe drithërat. 

Siç mund të pritej, përfundimi kryesor ishte se konsumimi i një diete të pasur me perime dhe pak mish ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

 Sidoqoftë, gjetjet shkuan edhe më tej - ata identifikuan ushqime specifike që ndihmuan në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës (CHD) dhe sëmundjeve kardiovaskulare (CVD).

"Sa i përket llojeve të perimeve, një konsum i madh në krahasim me konsumin e ulët të perimeve dhe domateve me gjethe jeshile shoqërohet me një ulje të konsiderueshme prej 17 përqind dhe 10 përqind të incidencës së SKV, respektivisht," shkruan studiuesit.

Këtu mendohet se kur hani më pak mish dhe rritni marrjen e perimeve dhe domateve me gjethe jeshile, zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të zemrës. 

Domatja është e pasur me një antioksidant të quajtur likopen, i cili është treguar se përmirëson funksionin vaskular dhe ndihmon në mbrojtjen kundër sëmundjeve.

Zëvendësimi i gjalpit, i pasur me yndyrna të ngopura, me diçka të pasur me yndyrna të pangopura, siç është vaji i ullirit, gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. 

Në një vlerësim, studiuesit zbuluan se një rritje në konsumin e vajit të ullirit prej vetëm 5 gram (për kontekstin, një lugë gjelle përmban 13.3 gram) u shoqërua me një ulje prej 7 përqind të incidencës së SKV, një rënie prej 4 përqind në incidencën e SKV dhe një 8 përqind. zvogëlimi i vdekshmërisë nga SKV. -Dhe.

Studiuesit zbuluan se konsumimi i të paktën dy racioneve perime çdo ditë ishte i lidhur me një rrezik deri në 34 për qind më të ulët të vdekjes nga sëmundjet e zemrës, me perimet dhe domatet jeshile që jepnin efektet më pozitive.

Për më tepër, zvogëlimi i marrjes së mishit të kuq dhe të përpunuar (proshutë, proshutë, sallam dhe salcice) në më pak se dy racione në javë mund të ndihmojë në mbrojtjen e zemrës tuaj. 

Reduktimi i marrjes së alkoolit mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të zemrës.

Për disa arsye, ju duhet të rrisni konsumin tuaj të perimeve dhe të shikoni efektet anësore të habitshme të konsumimit të pamjaftueshëm të tij, thotë Science.

(Kosova Sot Online)