Studimi i fundit: Ushqimi i shpejtë mund të luajë një rol kyç në stres dhe depresion

  • E.K /
  • 12 September 2021 - 15:05
Studimi i fundit: Ushqimi i shpejtë mund të luajë një rol kyç në stres dhe depresion

Ne e dimë që një dietë e varfër çon në sëmundje të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës, por tani një studim i Universitetit Loma Linda mbi banorët e Kalifornisë në SHBA ka parë lidhjen midis ushqimit të shpejtë dhe shëndetit mendor. Gjetjet duket se i shtojnë dëshmive në rritje se një dietë e pashëndetshme është e lidhur me shëndetin e dobët mendor, pavarësisht nga karakteristikat personale të një personi si gjinia, arsimi, mosha, statusi martesor dhe niveli i të ardhurave.

Për këtë studim, të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencave të Ushqimit dhe të Ushqyerit, më shumë se 240,000 sondazhe telefonike u kryen në pjesë të ndryshme të Kalifornisë nga Anketa e Intervistave të Shëndetit në Kaliforni (CHIS). Pas viteve të studimit, rezultatet treguan se rreth 17% e të rriturve në zonat rreth Kalifornisë ka të ngjarë të përjetojnë sëmundje mendore. Nga këto, 13.2% kishin stres të moderuar psikologjik ndërsa 3.7% kishin vështirësi të rënda psikologjike. Një rezultat tjetër i gjetur ishte se si marrja e shtuar e sheqerit mund të lidhet me çrregullimin bipolar dhe ngrënia e sasive të mëdha të ushqimeve të skuqura ose ato me sasi të larta sheqeri dhe kokrra të përpunuara mund të shoqërohen me depresion.

Një nga autorët kryesorë të këtij studimi, Jim E. Banta, deklaron se sa e rëndësishme e konsideron lidhjen midis sëmundjeve mendore dhe ushqimit të shëndetshëm. Edhe pse ky studim në Universitetin Loma Linda është relativisht i vogël, ai ende jep dëshmi se mund të ketë një marrëdhënie themelore midis të dyve. I gjithë ky informacion i lejon shkencëtarët të studiojnë të dhënat më tej dhe të arrijnë në më shumë përfundime. Banta tha:

 

“Gati 28 milion të rritur janë të përfaqësuar në studim dhe nga këta, një milion kanë shqetësime të rënda psikologjike dhe 3.6 milion kanë shqetësime të moderuara psikologjike.”

A ka çuar kequshqyerja në probleme të shëndetit mendor apo anasjelltas? Studiuesit thanë se ky studim nuk mund t’i përgjigjet kësaj, por Banta beson se nëse gjejmë një mënyrë për t’i bërë njerëzit me probleme psikologjike të hanë më mirë, jo vetëm që mund të përmirësojmë shëndetin e tyre mendor, por shumë vdekje të parakohshme mund të parandalohen.

Dihet se është e vështirë për dikë që është në ankth ose në depresion të hajë mirë, por Banta argumenton se mjekët duhet të marrin një rol më aktiv në atë që hanë pacientët e tyre, veçanërisht të rinjtë. “Nëse ata hanë në mënyrë të pashëndetshme në të njëzetat, ndoshta do të vazhdojë gjatë gjithë jetës së tyre”, tha a

(Kosova Sot Online)