Zbulohet një simptomë e re e njerëzve që po infektohen me ‘COVID Delta’

  • g./g /
  • 14 September 2021 - 09:55
Zbulohet një simptomë e re e njerëzve që po infektohen me ‘COVID Delta’

Goja e thatë ndodh kur prodhimi i pështymës ngadalësohet ose ndalet, dhe është më shumë se vetëm një telash.

Po, ju mund të shtoni simptomën e gojë së thatë në listën e simptomave të mundshme të Covid-19.

Rreth 40 përqind e njerëzve me Covid-19 mund të përjetojnë simptoma të gojës së thatë ose kserostomisë (siç dihet mjekësisht) gjatë ose pas sëmundjes, sipas një studimi në Journal of Dental Research.

Disa njerëz mund të kenë gojë të thatë edhe para simptomave të tjera të Covid-19.

“Ky është edhe më i lartë se numri i njerëzve që raportojnë humbje të shijes me Covid-19,” thotë Dr. Kevin M. Byrd.

Këtu keni gjithçka që duhet të dini në lidhje me këtë simptomë, përfshirë lidhjen e tij me Covid dhe shkaqe të tjera të gojës së thatë.

Çfarë është simptoma e gojës së thatë?

Gjëndrat tuaja të pështymës normalisht prodhojnë pështymë, e cila lëshohet në gojë përmes kanaleve.

Goja e thatë ndodh kur prodhimi i pështymës ngadalësohet ose ndalet, dhe është më shumë se vetëm një telash. Mund të shkaktojë probleme me gëlltitjen, të folurit dhe të ngrënit.

Përveç kësaj, pështyma mbron gojën dhe dhëmbët tuaj. Kur është në mungesë, mund të zhvilloni zgavra ose infeksione të dhimbshme të gojës. Pështyma e njerëzve me Covid-19 mund të përmbajë nivele të larta të virusit.

Kjo është një nga arsyet që testet e pështymës Covid-19, përfshirë testet në shtëpi, mund të ndihmojnë në zbulimin e virusit, thotë Dr. Byrd. 

(Kosova Sot Online)