Çfarë do të ndryshojë në jetën tuaj nëse zgjoheni një orë më herët? E thotë studimi i fundit

  • G.G /
  • 18 shtator 2021 - 11:24
Çfarë do të ndryshojë në jetën tuaj nëse zgjoheni një orë më herët? E thotë studimi i fundit

Perceptimi popullor thotë se ata që flenë dhe zgjohen herët të jenë të shëndetshëm dhe të mençur. Mirëpo, hulumtimi i fundit i botuar në JAMA Psychiatry mbështet pjesën e parë të kësaj teorie, duke sugjeruar se njerëzit që zgjohen rregullisht një orë më herët se zakonisht, por nuk flenë më pak, mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për depresion të rëndë.

Studiuesit analizuan të dhënat nga pothuajse 840,000 njerëz në Evropë, duke kërkuar variantet më të zakonshme gjenetike që ndikojnë në kronologjinë e një personi, pra preferencat e tyre në lidhje me kohën e gjumit. Kështu, ata identifikuan se ata që zgjohen herët dhe ata që preferojnë të hapin sytë më vonë gjatë ditës, dhe pastaj të gjejnë njerëzit që janë diagnostikuar me çrregullime të rënda depresive, përcjell abcnews.al.

Pra, kur shikuan të gjithë këtë informacion, shkencëtarët zbuluan se njerëzit që ishin të predispozuar gjenetikisht të zgjoheshin një orë më herët në mëngjes kishin një rrezik 23% më të ulët të depresionit sesa ata që u zgjuan më vonë.

Rezultatet lidhen me ato të një studimi tjetër, i cili tregoi një përmirësim në shkallën e depresionit tek njerëzit që ndryshuan kohën e gjumit dhe zgjimin, duke rënë në shtrat një orë më herët se rutina e tyre e zakonshme.

Megjithatë, studiuesit pranojnë se nevojitet një provë më e madhe klinike për të përcaktuar nëse një ndërhyrje e tillë është vërtet domethënëse. 

(Kosova Sot Online)