Studimi: Obeziteti vjen nga cilësia, jo nga sasia e ushqimit të konsumuar

  • E.K /
  • 23 shtator 2021 - 22:52
Studimi: Obeziteti vjen nga cilësia, jo nga sasia e ushqimit të konsumuar

Obeziteti jo domosdoshmërisht duhet të jetë rezultat i marrjes së tepërt të ushqimit, sipas shkencëtarëve amerikanë që i atribuojnë "epideminë e obezitetit" në Amerikë karbohidrateve të përpunuara që shkaktojnë kaos në metabolizëm. 

Sipas një grupi ekspertësh të udhëhequr nga David Ludwig, një endokrinolog në Spitalin e Fëmijëve në Harvard dhe Boston, problemi i vërtetë nuk është në konsumimin e sasive të tepërta të ushqimit.

Ata besojnë se fajtorët kryesorë për obezitetin janë "zakonet moderne të të ngrënit të karakterizuara nga konsumimi i tepërt i ushqimeve me një indeks të lartë glicemik, veçanërisht karbohidratet e përpunuara, të tretshme shpejt".

Ata shpjeguan se konsumimi i sasive të mëdha të karbohidrateve të përpunuara ndikon në një numër ndryshimesh hormonale dhe metabolike që rezultojnë në ruajtjen e energjisë së tepërt në trup në formën e yndyrës.

Shkencëtarët pohojnë se cilësia e ushqimit që konsumon një person, dhe jo sasia e tij, do të ndikojë nëse një individ do të shtojë peshë dhe përfundimisht do të zhvillojë mbipeshe.

Shembuj tipikë janë patatet e skuqura, patatet e pjekura, brumi i miellit të bardhë, orizi, lloje të ndryshme thekonesh dhe pije të ëmbëlsuara.

"Ky lloj ushqimi shkakton një përgjigje hormonale që ndryshon rrënjësisht metabolizmin tonë, inkurajon depozitimin e yndyrës, shtimin e peshës dhe obezitetin," shkruan shkencëtarët në The American Journal of Clinical Nutrition.

"Për të kuptuar epideminë e obezitetit, duhet të kuptojmë se si ushqimi që hamë ndikon në hormonet dhe metabolizmin tonë."

Shkencëtarët pranojnë se stili i ulur i jetës së sotme dhe mungesa e aktivitetit fizik gjithashtu kontribuojnë në përfundimin e obezitetit.

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), më shumë se 40 përqind e të rriturve në Shtetet e Bashkuara janë obezë, që do të thotë se ata janë "në rrezik të shtuar të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2, disa kancereve dhe goditjeve në tru".

(Kosova Sot Online)